Sommige planten doen het goed in de tuin, andere niet. De ene bodem is dan ook de andere niet. Om onaangename en kostelijke verrassingen te vermijden kan je bij de Bodemkundige Dienst terecht voor een bodemonderzoek met bemestingsadvies. Op die manier ontvang je een advies dat specifiek is voor je tuin en voor wat je erin wil telen, zoals gazon, sierstruiken of groenten.

Wens je een onderzoek naar de bodemvruchtbaarheid van je tuin, met een bekalkings- en bemestingsadvies, dan kan je zelf een bodemstaal nemen volgens de handige werkwijze beschreven in het tuindoosje, ofwel komt onze staalnemer na afspraak het bodemstaal nemen. Het bodemonderzoek gebeurt vervolgens in ons laboratorium.

Vraag hier een analyse van de bodemvruchtbaarheid via de tuindoos .

Bij het tuindoosje kan je eventueel bijkomend de analyse aanvragen van het gehalte aan zware metalen.

Mogelijks heb je twijfels over de veiligheid en de gezondheid van de groenten die je in je tuin teelt. Dit kan zijn omdat er voorheen op deze bodem vervuilende activiteiten gebeurden, omdat er veel materiaal verbrand werd, of omdat je tuin dicht bij vervuilende industrie en/of wegen gelegen is. Misschien vermoed je dat er stookolie gelekt is rond het terrein.

Ook op dit vlak kan de Bodemkundige Dienst je verder helpen en kunnen we de gewenste analyses uitvoeren om een eventuele vervuiling vast te stellen.

Wens je een onderzoek naar eventuele verontreiniging van je tuinbodem, vraag dan hier een offerte voor de "analysepakketten verontreiniging" .

Mogelijks heb je een composthoop aangelegd en beschik je hiermee over organische stof en voedingselementen die nuttig te gebruiken zijn in de tuin. Je weet alleen niet wat de compost waard is, welke nutriƫnten er in zitten en hoe je hem optimaal kan gebruiken.

De Bodemkundige Dienst kan je ook hierbij begeleiden via een compostanalyse met een uitgebreid advies voor het gebruik ervan. Als we tegelijk een analyse maken van de bodemvruchtbaarheid van je tuin (via de tuindoos) dan kunnen we je compost perfect invoegen in het bemestingsadvies voor je tuin.

Vraag hier een analyse van compost via het compostdoosje .