La détermination du manganèse dans le sol. L'influence du degré d'humidité et de la durée de conservation des échantillons de sol
De auteurs bestuderen de bepaling van de verschillende vormen onder dewelke mangaan in de grond aanwezig is. Ze hebben gewerkt met vijf verschillende extraktieoplossingen: water, N/1 ammoniumacetaatoplossing, N/1 ammoniumacetaatoplossing met 0,2% hydrochinon, natriumacetaatoplossing gebufferd met azijnzuur bij pH 4.8 en HNO3 N/10-oplossing.
Het onderzoek werd uitgevoerd op 75 grondmonsters, voortkomend gedeeltelijk van gronden met normale kulturen en gedeeltelijk van gronden met kulturen die mangaangebrek vertoonden.
Ieder monster werd in twee verdeeld: een deel werd in vochtige toestand bewaard, het andere aan de lucht gedroogd.
De verschillende extraktiemethoden werden toegepast onmiddellijk na de aankomst van de monsters in het laboratorium, vervolgens na regelmatige tussentijden van twee weken tot maximum zes weken.
Zowel op de verse monsters als op de droge bodemmonsters werden, tijdens de bewaring volgende vaststellingen gedaan:
1. het gehalte aan gemakkelijk oplosbaar mangaan verhoogt,
2. het gehalte aan moeilijk oplosbaar mangaan vermindert,
3. het gehalte aan matig oplosbaar mangaan blijft nagenoeg konstant.
Het gemiddelde van drie opeenvolgende bepalingen van aktief mangaan, geïnterpreteerd in funktie van de pH (KCl), geeft interessante aanwijzingen voor de praktijk.
Auteur(s):
Stenuit D., Van Hoeck G.
Nombre de pages:
Date de parution:
1957