Veelgestelde vragen
Hieronder vind u enkele veelgestelde vragen met antwoord. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.
Land- en tuinbouw
Hoe lang duurt het alvorens ik mijn analyseverslag mag verwachten? Open
De doorstroomtijd is de tijd tussen aankomst van staal in het labo en ontvangst van het analyseverslag en is afhankelijk van het analysepakket en de eventueel gekozen supplementen. Bij de extra uitleg over uw analyse kan u in sommige gevallen de normale doorstroomtijd raadplegen. Let op: de normale doorstroomtijd kan licht afwijken naar gelang de variabele seizoenale drukte of een interne kwaliteitscontrole.
Ik ben mijn analyseverslag kwijt, waar kan ik dit terugvinden? Open
Op BDBnet kan u al uw analyseverslagen raadplegen, zelfs deze uit het verleden. Bovendien kan u op BDBnet uw facturen raadplegen, uw stalen die in analyse zijn opvolgen en gemakkelijk gebruik maken van BDBrekenmee en/of CSLIM. Meer info op BDBnet.
Is mijn staal al geanalyseerd? Open
Op BDBnet kan u uw stalen die in analyse zijn opvolgen. Bovendien kan u op BDBnet al uw analyseverslagen en adviezen raadplegen, uw facturen nakijken en gemakkelijk gebruik maken van BDBrekenmee en/of CSLIM. Meer info op BDBnet.
Bij de analyseresultaten van de tuin vind ik echter het element "stikstof - N" niet terug terwijl dit wel vermeld staat bij het bemestingsadvies. Op welke basis geven jullie een stikstofbemestingsadvies? Open
Bij de standaardgrondontleding wordt er een stikstofbemestingsadvies gegeven, maar wordt er geen bepaling van minerale stikstof uitgevoerd omdat minerale stikstof een mobiel element is in de bodem. Na hevige neerslag spoelt nitraatstikstof uit naar diepere bodemlagen. In het voorjaar is quasi alle minerale stikstof uitgespoeld door de winterneerslag, zo dat men met een “lege bodem” op gebied van minerale stikstof vertrekt in de lente. Het stikstofbemestingsadvies bij de standaardgrondontleding van uw akker wordt opgesteld op basis van de stikstofbehoefte van de teelt. Bovendien wordt er ook rekening gehouden met het humusgehalte van de bodem. Dit humusgehalte, dat gemeten wordt door middel van het percentage koolstof, speelt een rol omdat de aanwezige humus mineraliseert tijdens het groeiseizoen en zo stikstof vrijgeeft ter beschikking van de teelt. Daarnaast wordt er ook rekening gehouden met de voorteelt en de grondsoort.
Voor een accuratere stikstofbemesting heeft de Bodemkundige Dienst de N-INDEXmethode ontwikkeld voor het bijsturen van de stikstofbemesting. Voor de teelt van bv. spruitkolen worden er bodemstalen genomen tot 90 cm diepte en worden alle factoren welke de mineralisatiecapaciteit van het perceel bepalen opgenomen. Dit is een ander bodemonderzoek dan een standaardgrondontleding waar een staal genomen wordt van de bouwlaag (23 cm akkerland, 6 cm grasland).
Particulier
Ik zou graag een bodemonderzoek willen laten uitvoeren van mijn tuin. Hoe gaat dit in zijn werk? Open
Speciaal voor particulieren hebben we twee doosjes ontwikkeld voor de bodemanalyse van de tuin (moestuin, gazon of siertuin). Met de doosjes kan u het bodemstaal zelf nemen, volgens de instructies welke beschreven worden in een bijhorend boekje dat in het doosje zit.
Het tuindoosje: Op basis van de bodemanalyse ontvangt u een bekalkings- en bemestingsadvies voor de voor de komende drie jaar. Indien gewenst kan u de bodemanalyse uitbreiden met de bepaling van zware metalen om verontreiniging op te sporen.
Het doosje milieuscreening: Wanneer u een vermoeden heeft dat er veel afval werd verbrand in de tuin of er een verontreinigende activiteit heeft plaatsgevonden dan kan u het doosje milieuscreening aanvragen. Hiermee kan u op een eenvoudige manier nagaan of uw tuin geschikt is voor spelende kinderen of voor de aanleg van een moestuin. Het staal wordt ganalyseerd op een aantal mogelijke verontreinigingen en wij leveren u een aangepast advies voor uw tuin. De grondsoort wordt bepaald en het bodemstaal wordt onderzocht op zware metalen, minerale olie en paks evenals op pH (zuurtegraad) en organisch materiaal. Optioneel kan bijkomend ook cyanide en PCB bepaald worden (na bestelling van dit doosje krijgt u bij het invullen van de vragenlijst de kans deze parameters bij te bestellen). Bestel hier.
Wanneer u graag én een bemestings- en bekalkingsadvies ontvangt voor drie jaar én tevens wil testen op milieuparameters kan u beide doosjes tegelijk bestellen. Er wordt dan een korting voorzien op de prijs.
Volgens een tuinexpert dien ik een bodemonderzoek te laten uitvoeren om na te gaan of er geen schimmels/ziektes in de grond zitten die de oorzaak zijn van het afsterven van de haag Open
Schimmels zijn in de meeste bodems talrijk aanwezig. Plantpathogene schimmels zullen planten aantasten indien de bodem niet in een optimale conditie is. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als gevolg van een bodem met een slechte structuur (bv gecompacteerde bodem na het betreden met zware machines), wateroverlast, te zure grond, laag gehalte aan organische stof, onevenwichtige voedingstoestand.
De Bodemkundige Dienst van België voert geen analyses van een bodem naar schimmels uit. Wel kunnen we een bodem analyseren op zuurtegraad, gehalte aan organische stof en reserve (zowel overmaat als tekort) aan beschikbare voedingselementen voor de planten. We geven op basis van deze analyse een bekalkings- en bemestingsadvies om de bodem in optimale conditie te brengen voor een optimale groei van de planten. Hierdoor zullen de planten een sterke weerstand hebben tegen plantpathogene schimmels en ziekten.
Het tuindoosje is het analysepakket dat hiervoor het best in aanmerking komt. Meer informatie over het tuindoosje vindt u hier terug. U kunt hier een tuindoosje bestellen.
Wij hebben een huis gekocht. De vorige eigenaar heeft jarenlang allerhande bouwafval en anderen opgeslagen in de tuin. Hierdoor heb ik twijfels over de kwaliteit van onze tuin, zeker in gedachte dat we er een moestuin zouden willen onderhouden. Kunnen jullie mij helpen bij het bodemonderzoek of onze angsten gegrond zijn of niet? Open
Het milieudoosje dat specifiek voor particulieren is ontwikkeld, is het analysepakket dat hiervoor het best in aanmerking komt. Meer informatie over het milieudoosje vindt u hier terug.
Mijn buurman heeft vergif gespoten in mijn tuin, waardoor de planten dood gaan. Kunnen jullie een staal nemen om dit te analyseren? Open
Onze staalnemers kunnen op afspraak een bodemstaal nemen op de plaatsen met vermoeden van gebruik van herbiciden. Vervolgens wordt een screening van herbiciden uitgevoerd op het staal. Gezien de meest gebruikte herbiciden zeer snel afbreken, wordt er echter in de meeste gevallen geen residu’s van onkruidbestrijdingsmiddelen terug gevonden. Voor meer info zie pesticiden.
Ik wens een kleine wijngaard aan te leggen. Welke onderzoeken kunnen jullie voorstellen? Open
Speciaal voor particulieren hebben we een druivendoosje ontwikkeld waarmee u zicht krijgt op de bodemvruchtbaarheid vergezeld met een bemestings-en bekalkingsadvies voor druiven. Bij het druivendoosje neemt u het bodemstaal zelf, volgens de instructies welke beschreven worden in een bijhorend boekje. Indien u het bodemstaal liever zelf niet neemt, kunnen onze professionele staalnemers op afspraak het bodemstaal komen nemen. Meer informatie over het druivendoosje vindt u hier terug.
Ik wens een grote wijngaard aan te leggen. Welke onderzoeken kunnen jullie voorstellen? Open
Indien het een grotere wijngaard betreft is het interessant een bodemgeschiktheidsonderzoek te laten uitvoeren. De geschiktheid van de bodem voor het aanplanten van wijnstokken wordt bepaald door verschillende factoren. Van deze factoren is de waterhuishouding in de bodem de belangrijkste. Zoals elke plant heeft ook de wijnstok water nodig voor fotosynthese, structuurbehoud en temperatuurregulatie. Aangezien hun wortels tot meters diep in de bodem kunnen dringen, is de wijnstok goed bestand tegen droogte. Indien permanent water op geringe diepte voorkomt in de bodem zullen de druivenwortels afsterven als gevolg van zuurstofgebrek. Waar wortels afsterven, dringen wortelziektes binnen en sterven de druivenstokken af. Een teveel aan water is echter ook nefast voor de rijping van de druiven en zal de ontwikkeling van schimmelziekten bevorderen.
Verder hebben ook de textuur en de structuur van het bodemprofiel een invloed op de groei van de wijnstokken. Zo warmt een bodem met een zandtextuur sneller op in de lente, waardoor de groei er sneller van start gaat, of bemoeilijken compacte kleilagen de wortelgroei.
Daarnaast speelt ook de ligging van het perceel een belangrijke rol in zijn geschiktheid voor het telen van wijndruiven. Druiven hebben voor het rijpen voldoende zonlicht en warmte nodig. Aangezien het klimaat in België minder warm en zonnig is dan in de meeste wijnlanden, is een goed microklimaat van cruciaal belang voor het produceren van kwaliteitsvolle druiven. Dit microklimaat wordt in grote mate bepaald door de ligging van het perceel in het landschap. Zo herbergt een zuiderhelling een gunstiger microklimaat dan een noorderhelling; en zijn valleigronden gevoeliger voor nachtvorst dan hoger gelegen gebied. Maar ook landschapselementen kunnen bijdragen tot het microklimaat van een perceel. Zo kan een haag bijvoorbeeld bescherming bieden tegen hevige wind.
Tijdens het bodemgeschiktheidsonderzoek worden al deze parameters bestudeerd en geanalyseerd. Daarboven worden er bodemstalen genomen van het perceel voor het opstellen van een driejarig bemestingsadvies. Indien nodig wordt ook de chlorosekrachtindex (fr. Indice du Pouvoir Chlorosant) van de bodem bepaald. Deze index geeft aan hoe gevoelig een bodem is voor het ontwikkelen van chlorose ten gevolge van ijzertekort. Op kalkrijke gronden, met een hoge pH, zal de druivelaar slechts in beperkte mate ijzer kunnen opnemen, waardoor verkleuring van de jonge bladeren (chlorose) ontstaat.
Aan de hand van de gedetailleerde perceels- en bodembeschrijving en de analyseresultaten wordt de geschiktheid van het perceel bepaald en worden geschikte variëteiten en onderstammen aangeraden.
Bestel hier een perceelsgeschiktheidsonderzoek van een wijngaard.