Magnesium, hoofdelement voor de plantenvoeding, eerste deel / La magnésie, élément essentiel de l'alimentation des plantes
Door de Bodemkundige Dienst van België te Heverlee werden sinds enkele jaren opzoekingen begonnen over de rol en de invloed van magnesium in de Belgische gronden. In deze eerste publikatie worden volgende uitslagen vermeld:
1. Gebreksverschijnselen. Deze werden op kleurfoto's vastgelegd en in een afzonderlijke brochure gepubliceerd.
2. Verspreiding in de verschillende landbouwstreken. In de zandgronden en de zandleemgronden komt magnesiumgebrek tamelijk veelvuldig voor. In de leem- en kleigronden werden tot hiertoe weinig gebreksverschijnselen waargenomen.
3. Invloed op de opbrengst. In zandgrond werd in magnesiumarme percelen en voor haver een gemiddelde opbrengstverhoging van 20% aan graan en 9% aan stro bekomen.
4. Invloed op de samenstelling van het gewas.
a) Vochtgehalte van de plant: in de oogstperiode neemt het vochtgehalte van planten met magnesiumbemesting veel sneller af zodat deze planten ook vlugger rijpen.
b) De organische stof. Magnesiumtekort remt de vorming van koolhydraten en veroorzaakt een kleiner korrelgewicht van het graan. Het stikstofgehalte van de plant verhoogt bij magnesiumgebrek.
c) Minerale samenstelling. Op magnesiumarme grond veroorzaakt de magnesiumbemesting een verhoging van het magnesiumgehalte terwijl het gehalte aan calcium, kalium en natrium weinig beïnvloed wordt. Bij graan stijgt, bij magnesiumgebrek, het fosforgehalte van het stro terwijl dit van het graan daalt.
Auteur(s):
Stenuit D., Piot R.
Aantal pagina's:
Verschijningsdatum:
1957