Duurzame drainage
Drainage van landbouwpercelen met behulp van perceelsgrachten of ondergrondse buisdrainage staat toe om percelen die kampen met wateroverlast toch bruikbaar te maken voor intensieve landbouwactiviteiten. Anderzijds tonen de afgelopen jaren dat overmatige drainage ook kan leiden tot problemen met droogtestress tijdens het groeiseizoen. Een goede balans tussen water afvoeren en besparen op het perceel wordt dus steeds belangrijker. Het combineren van de klassieke buisdrainage met waterbesparende technieken zoals peilgestuurde drainage of het plaatsen van landbouwstuwen biedt op veel plaatsen perspectief om het beschikbare water maximaal te conserveren en te benutten.
Wat bieden wij jou?
De waterhuishouding op een perceel kan op verschillende manier aangepakt worden: klassieke buisdrainage, peilgestuurde drainage, perceelsgrachten met gerichte opstuwing, of zelfs een peilgestuurde drainage gecombineerd met subirrigatie. Om een doordachte keuze te maken tussen deze technieken voor een specifiek perceel is maatwerk nodig.
We bieden ondersteuning aan bij het overlopen van de mogelijkheden voor een specifiek perceel, en het evalueren van de voor- en nadelen van elke techniek. Hierbij kijken we naar haalbaarheid, efficiëntie, en het kostenplaatje.
Initieel bekijken we voor elk perceel de bodemkundige en waterkundige situatie op basis van kaartmateriaal en tools die specifiek ontworpen zijn voor (peilgestuurde) drainage en landbouwstuwen. Dit geeft ons een eerste idee van de mogelijkheden die er op het perceel zijn. Vervolgens bezoeken we het perceel en jouw bedrijf, zodat we deze informatie verder kunnen bespreken en aftoetsen aan de situatie op terrein. Op basis van dit bezoek stellen we voor het perceel een rapport op dat verder aangeeft welke technieken meer of minder haalbaar zijn, en welke effecten er verwacht kunnen worden. Indien relevant kan er ook aandacht geschonken worden aan het verkrijgen van vergunning of het aanvragen van subsidiesteun.
Na het afronden van deze rapportage bespreken we het rapport terug met jou, om na te gaan of alle vragen voldoende behandeld zijn, en aan te geven wat de vervolgstappen kunnen zijn: contacteren van draineurs of stuwenbouwers, indienen van vergunningsaanvragen, aanvragen van subsidiesteun, …
Wat kost het?
Kostprijs: €2360
Je kan dit maatadvies bekostigen met de kennisportefeuille van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij. Op het e-loket vind je de tegel ‘Kennisportefeuille’ met een budget van €2.000 voor twee jaar.