Ga verder naar de inhoud

Duurzame irrigatie

De afgelopen jaren werd duidelijk dat de intensiteit van droogte toeneemt. Tijdens droogteperiodes stijgt bij irrigatie het waterverbruik, wat bijkomende druk zet op de beschikbare watervoorraden. Dit advies zet in op een verhoging van de watergebruiksefficiëntie bij irrigatie.

Wat bieden wij jou?

Een advies waar je ondersteuning krijgt bij een optimale irrigatie van openluchtteelten met daarbij specifiek aandacht voor een verhoging van de watergebruiksefficiëntie. We maken hierbij gebruik van de kennis die we verzamelden in het “VLAIO LA DRIP” project. In dit project werd onderzocht in welke mate de watergebruiksefficiëntie kan worden verhoogd door gebruik te maken van druppelirrigatie enerzijds en door het correct gebruik van bodemvochtsensoren anderzijds. Ook geven we jou advies over welke bronnen op een duurzame manier water kunnen leveren voor irrigatie. We bekijken hoe hemelwater of gezuiverd afvalwater kan worden ingezet voor irrigatie. Het LEADER project “Gezuiverd afvalwater voor subirrigatie” toonde ons de mogelijkheden.

We voorzien een bezoek aan jouw bedrijf. Tijdens dit bezoek krijg je de kans om je bedrijf voor te stellen. Je kan toelichten welke teelten en percelen voor het bedrijf belangrijkst zijn. We overlopen de beschikbare duurzame waterbronnen en kijken samen naar de waterradar om zo een beeld te krijgen van circulaire waterbronnen. We bespreken wateranalyses en andere relevante onderzoeken uit het verleden. De variatie in droogtegevoeligheid tussen perselen, maar ook binnen hetzelfde perceel, wordt bestudeerd met behulp van de Belgische bodemkaart en satellietbeelden. We onderzoeken wat de verwachte irrigatiebehoefte is en met welke irrigatietechniek deze het meest efficiënt kan worden ingevuld. We consulteren hierbij samen de beregeningstool van viaverda.

In een digitaal rapport wordt een verslag gemaakt van het eerste bedrijfsbezoek. De besproken percelen en de belangrijkste bevindingen komen hier aan bod. Bijkomende berekeningen met een bodemwaterbalansmodel laten toe om de effectieve watergebruiksefficiëntie van de toegepaste irrigatie te berekenen. Aan de hand hiervan kunnen mogelijk suggesties worden geformuleerd omtrent potentiële verbetering.

Enkele weken na verzending van het rapport wordt telefonisch (video) contact genomen om te informeren of het rapport duidelijk is en of er nog bijkomende vragen zijn.

Wat kost het?

Kostprijs: €858

Je kan dit maatadvies bekostigen met de kennisportefeuille van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij. Op het e-loket vind je de nieuwe tegel ‘Kennisportefeuille’ met een budget van €2.000 voor twee jaar.