EPIPRE (gewasbescherming wintertarwe)
EPIPRE (Epidemieën preventie en predictie) is een expertsysteem van de Bodemkundige Dienst van België voor de bestrijding van ziekten en plagen op wintertarwe. Met dit adviessysteem helpen wij de tarwetelers in België en Frankrijk om via een individuele begeleiding de gewasbescherming op het juiste tijdstip uit te voeren. EPIPRE adviseert de tarweteler ook enkel om een behandeling uit te voeren wanneer de kosten hiervoor de opbrengstverliezen niet overstijgen. Er wordt dus rekening gehouden met de economische schadedrempel bij het opstellen van de adviezen.
Jaarlijks wordt door het Landbouwcentrum granen (LCG), waar de Bodemkundige Dienst van België partner is, op verschillende percelen verspreid over Vlaanderen de ziektedruk opgevolgd. Hier worden van april tot juni wekelijks tellingen van bladziekten uitgevoerd en getoetst aan het EPIPRE-expertsysteem. Via de LCG-nieuwsbrief wordt je als landbouwer zo wekelijks op de hoogte gehouden van de evolutie van de ziektedruk. Je kan je gratis inschrijven voor deze nieuwsbrief. Voor een EPIPRE-advies op maat van je perceel kan je je hieronder aanmelden.
Inhoud Open
Na je aanmelding bezorgen we je een uitgebreide instructiemap die de diverse ziekten uitvoerig beschrijft en de verschillende gewasstadia verduidelijkt met grafieken. Dan ben je klaar om vanaf de maand april nauwgezette veldwaarnemingen uit te voeren. Deze stuur je door naar de Bodemkundige Dienst, en wij doen de rest.
Een epidemiologisch computermodel (EPIPRE) voert een simulatie uit van de ontwikkeling van ziekten die op elk van uw percelen voorkomen. Op die manier becijferen we het opbrengstverlies dat zou optreden indien geen bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Op basis van die gegevens verstrekken we het advies om een bespuiting uit te voeren of om op een latere datum een nieuwe telling uit te voeren.
Het Expertsysteem houdt rekening met raskenmerken, bodemtype, zaaidatum en regio. Twee keer per dag verwerken we alle binnenkomende gegevens, waardoor de adviezen enkele uren na de waarneming reeds ter beschikking zijn van de landbouwers in kwestie.
Extra: Bestrijding graanhaantje, bladluizen en aarfusarium in de graanteelt Open
Naast EPIPRE heeft de Bodemkundige Dienst samen met UGent en Inagro een voorspellingsmodel ontwikkeld voor graanhaantjes, bladluizen en aarfusarium. Dit model kan u helpen om graanhaantjes, bladluizen en aarfusarium te bestrijden op het optimale moment. Bovendien vindt u ook allerlei nuttige informatie terug over graanhaantjes, bladluizen en aarfusarium. Het voorspellingsmodel en meer informatie kan u gratis raadplegen via deze link.