Bodemonderzoeken
Sinds 2005 is de bescherming van de Brusselse bodems voornamelijk gebaseerd op het beheer van verontreinigingen. Sindsdien voert de Bodemkundige Dienst van België veel van deze onderzoeken uit. Onze expertise omvat zowel kleine als grote bedrijven, in de industriële sector maar ook in de landbouw- en voedingssector (bijvoorbeeld glastuinbouwbedrijven, veilingen of de fyto- en meststoffensector). Ook particuliere klanten helpen we graag verder.
Er bestaan verschillende soorten milieukundig bodemonderzoek, nl. een verkennend bodemonderzoek, een gedetailleerd onderzoek, een risico-onderzoek en een sanerings-of risicobeheersproject. De noodzaak tot een gedetailleerd onderzoek vloeit meestal voort uit de vaststellingen in een verkennend bodemonderzoek en wordt opgelegd door Leefmilieu Brussel. Hierna kan nog een risico-onderzoek volgen. Indien uit het gedetailleerd en/of risico-onderzoek blijkt dat een sanering of risicobeheer noodzakelijk is, zal Leefmilieu Brussel vragen om een sanerings-of risicobeheersproject te laten opmaken.
Verkennend bodemonderzoek Open
Is uw terrein verontreinigd? Zo ja, in welke mate? Het verkennend bodemonderzoek brengt een eventuele verontreiniging van de bodem of het grondwater aan het licht en bepaalt de omvang en de aard ervan.
Een verkennend bodemonderzoek heeft tot doel de aard en de herkomst van een verontreiniging te bepalen, alsook de noodzaak om al dan niet een behandelingsprocedure op te starten. Het bepaalt eveneens het type van verontreiniging (eenmalige verontreiniging, gemengde verontreiniging of weesverontreiniging) en in voorkomend geval de te nemen follow-up- of noodmaatregelen.
Het bodem- en het grondwater van uw terrein worden onderzocht. Deze eerste stap van de procedure wordt uitgevoerd door de erkende bodemverontreinigingsdeskundige en houdt een beperkte monsterneming in, rekening houdend met onder andere de vermoedelijke locatie van de verontreiniging. Zo dienen risicolocaties, bijvoorbeeld tanken, verfateliers, etc. onderzocht te worden op de verdachte stoffen. Daarnaast wordt bij een eerste verkennend bodemonderzoek ook een algemene screening van het terrein uitgevoerd. De analyseresultaten die worden bekomen worden vervolgens vergeleken met de interventie- en saneringsnormen.
We voeren dit verkennend bodemonderzoek als erkende bodemverontreinigingsdeskundige uit in overeenstemming met de bepalingen van de geldende ordonnantie- en uitvoeringsbesluiten waaronder met name het besluit tot vaststelling van de type-inhoud van verkennende bodemonderzoeken. Het verkennend bodemonderzoek wordt overgemaakt aan Leefmilieu Brussel ter gelijkvormigheidsverklaring.
De focus van onze experten ligt bij het zoeken naar de optimale aanpak van uw bodem probleem. Daarom vertrekken we vanuit een doorgedreven voorstudie waarin wordt nagegaan wat voor u de beste oplossing is. Als een verkennend bodemonderzoek niet relevant is voor het terrein (vb. bij afwezigheid van risicoactiviteiten, technische onmogelijkheid, enz.), zullen we Leefmilieu Brussel een beperkt rapport van het verkennend bodemonderzoek bezorgen dat dit motiveert.
Wie een verkennend bodemonderzoek laat uitvoeren kan ook een afgebakende behandeling, de zogenaamde minieme behandeling, laten uitvoeren indien er sprake is van een overschrijding van de interventie- of saneringsnormen en indien na de afbakening van de verontreiniging, de behandeling nodig is in een zone met een oppervlakte van minder dan 20 m².
In sommige gevallen is het ook mogelijk om een behandeling van beperkte duur uit te voeren. U vindt meer info hieromtrent in het deel Behandeling Beperkte Duur.
Offerteaanvraag
Indien u een offerte wenst aan te vragen kan u dit formulier invullen en terug sturen naar info@bdb.be.
Gedetailleerd onderzoek Open
Indien tijdens de uitvoering van een verkennend bodemonderzoek op uw terrein een verontreiniging aan het licht werd gebracht, vraagt Leefmilieu Brussel u om een gedetailleerd onderzoek te laten uitvoeren. In een gedetailleerd bodemonderzoek wordt de omvang en het type van de verontreiniging bepaald. De verontreiniging wordt verticaal en horizontaal afgebakend. Ook het type van verontreiniging wordt bepaald: eenmalige, wees- of gemengde verontreiniging. Indien het een weesverontreiniging betreft heeft u mogelijks recht op een premie, voor meer informatie kan u terugvinden op de website van Leefmilieu Brussel.
We voeren dit gedetailleerd onderzoek als erkende bodemverontreinigingsdeskundige uit in overeenstemming met de bepalingen van de geldende ordonnantie- en uitvoeringsbesluiten, waaronder met name het besluit tot vaststelling van de type-inhoud van de gedetailleerde onderzoeken.
In sommige gevallen kan onmiddellijk na het verkennend bodemonderzoek voor eigen rekening een gedetailleerd onderzoek worden uitgevoerd, zonder tussentijdse kennisgeving aan Leefmilieu Brussel van dit eerste onderzoek. De 2 rapporten worden dan samen ingediend bij Leefmilieu Brussel ter gelijkvormigheidsverklaring.
Nadien kan Leefmilieu Brussel nog om een risico-onderzoek vragen in het geval van een eenmalige verontreiniging die hoofdzakelijk werd gegenereerd vóór 1 januari 1993, een gemengde verontreiniging (behalve indien deze integraal werd gegenereerd na 20 januari 2005 door de huidige exploitant, de houder van de zakelijke rechten en/of eender welke andere geïdentificeerde persoon) of een weesverontreiniging.
Indien er op het terrein een eenmalige verontreiniging (die dateert van na 01/01/1993) of een gemengde verontreiniging (verontreiniging die volledig werd veroorzaakt door gekende personen) aanwezig is, dient er een saneringsproject te worden opgesteld.
Offerteaanvraag
Indien u een offerte wenst aan te vragen kan u dit formulier invullen en terug sturen naar info@bdb.be.
Risico-onderzoek Open
Indien een bodemverontreinigingsdeskundige in het gedetailleerd onderzoek van uw terrein een eenmalige verontreiniging die hoofdzakelijk werd gegenereerd voor 1 januari 1993, een gemengde verontreiniging (behalve indien deze integraal werd gegenereerd na 20 januari 2005 door de huidige exploitant, de houder van de zakelijke rechten en/of eender welke andere geïdentificeerde persoon) of een weesverontreiniging vaststelt, dan moet er een risico-onderzoek worden uitgevoerd. Dit heeft tot doel de risico’s te beoordelen die de aan het licht gebrachte verontreiniging kan inhouden voor de mens en het leefmilieu. Dit risico-onderzoek bepaalt of er een behandeling van het terrein door middel van een risicobeheersproject nodig is.
We voeren dit risico-onderzoek als erkende bodemverontreinigingsdeskundige uit in overeenstemming met de bepalingen van de geldende ordonnantie- en uitvoeringsbesluiten, en met de Codes van goede praktijk met betrekking tot de risico-onderzoeken die raadpleegbaar is op de website van Leefmilieu Brussel. Het risico-onderzoek wordt ingediend bij Leefmilieu Brussel ter gelijkvormigheidsverklaring.
Een risico-onderzoek is geldig zolang er zich geen wijziging heeft voorgedaan in de elementen waarmee rekening is gehouden in dit onderzoek. Een actualisatie kan nodig zijn wanneer een stedenbouwkundige vergunning of een verkavelingsvergunning voor een terrein wordt afgeleverd.
Offerteaanvraag
Indien u een offerte wenst aan te vragen kan u dit formulier invullen en terug sturen naar info@bdb.be.
Saneringsproject Open
Indien er op het terrein een eenmalige verontreiniging (die dateert van na 01/01/1993) of een gemengde verontreiniging (verontreiniging die volledig werd veroorzaakt door gekende personen) aanwezig is, dient er een saneringsproject te worden opgesteld.
Op basis van voorgaande onderzoeken en de aard van de verontreiniging gaan we na hoe deze verontreiniging efficiënt aan te pakken. Dit kan bestaan uit verschillende technieken, met name het uitgraven van de verontreinigde grond en het afvoeren ervan naar een erkend centrum of een verwerking ter plaatse, het injecteren van producten die de biologische afbraak stimuleren, het wegpompen van het verontreinigde grondwater, ... Om de best mogelijke saneringsmethode te kiezen, baseert de bodemverontreinigingsdeskundige zich op verschillende criteria, zoals de bijzondere kenmerken van het terrein en de activiteiten die er worden uitgevoerd, de prijs en de duur van de werken, enz. volgens het BATNEEC-beoordelingsprincipe.
Na goedkeuring van het project door Leefmilieu Brussel kan de sanering worden uitgevoerd door een erkend bodemsaneerder onder milieukundige begeleiding van een bodemverontreinigings- deskundige.
Offerteaanvraag
Indien u een offerte wenst aan te vragen kan u dit formulier invullen en terug sturen naar info@bdb.be.
Risicobeheersproject Open
Indien het risico-onderzoek heeft aangetoond dat het risico van de verontreiniging op het terrein onaanvaardbaar is voor de menselijke gezondheid of voor het leefmilieu (eenmalige verontreiniging voornamelijk gegenereerd vóór 1/1/1993, weesverontreiniging of gemengde verontreiniging) dient een risicobeheersproject te worden opgesteld. In dat geval zal u het terrein niet noodzakelijk moeten saneren, maar dient u de verontreiniging onder controle te houden.
De deskundige doet een risicobeheersvoorstel dat de concrete maatregelen omvat die moeten worden getroffen om de risico’s aanvaardbaar te maken.
Er bestaan verschillende methodes:
- De verontreiniging gedeeltelijk verwijderen, om het risico aanvaardbaar te maken
- De blootstelling aan de verontreiniging voorkomen, bijvoorbeeld door een laag teelaarde
- Het gebruik van het terrein beperken (moestuinen, kelders, enz. verbieden tenzij het risico actief wordt bestreden)
Na goedkeuring van het project door Leefmilieu Brussel kan het risicobeheer worden uitgevoerd onder milieukundige begeleiding van een bodemverontreinigingsdeskundige.
Offerteaanvraag
Indien u een offerte wenst aan te vragen kan u dit formulier invullen en terug sturen naar info@bdb.be.
Begeleiding sanerings-of risicobeheerswerken Open
Tijdens de uitvoering en opvolging van de werken is het noodzakelijk om de kwaliteit en efficiënte van het risicobeheer of de sanering te garanderen. De Bodemkundige Dienst van België beschikt hiervoor over een team ervaren milieukundige begeleiders. Via een proactieve milieukundige begeleiding zal de Bodemkundige Dienst van België de kosten voor sanering trachten te beperken en de efficiëntie van de werf vooropstellen.
Offerteaanvraag
Indien u een offerte wenst aan te vragen kan u dit formulier invullen en terug sturen naar info@bdb.be.
Indien u meer informatie wenst omtrent onze diensten kan u contact met ons opnemen via het contactformulier.