Bodemonderzoeken
Sinds de inwerkingtreding van het bodemsaneringsdecreet op 29 oktober 1995 bestaat er een wettelijk kader in Vlaanderen voor het opstellen van bodemonderzoeken. Sindsdien voert de Bodemkundige Dienst van België veel van deze onderzoeken uit. Onze expertise omvat zowel kleine als grote bedrijven, in de industriële sector maar ook in de landbouw- en voedingssector (bijvoorbeeld glastuinbouwbedrijven, veilingen of de fyto- en meststoffensector). Ook particuliere klanten helpen we graag verder.
Er bestaan verschillende soorten milieukundig bodemonderzoek, nl. een oriënterend bodemonderzoek en een beschrijvend bodemonderzoek. De noodzaak tot een beschrijvend onderzoek vloeit meestal voort uit de vaststellingen in een oriënterend bodemonderzoek en wordt opgelegd door OVAM. Indien uit het beschrijvend bodemonderzoek blijkt dat een bodemsanering noodzakelijk is, zal OVAM vragen om een bodemsaneringsproject (BSP) te laten opmaken.
Oriënterend bodemonderzoek (OBO) Open
De doelstelling van een oriënterend bodemonderzoek (OBO) is na te gaan of er ernstige aanwijzingen zijn voor de aanwezigheid van een ernstige bodemverontreiniging.
Er kunnen meerdere aanleidingen zijn voor de uitvoering van een bodemonderzoek. Zo moet de notaris bij de overdracht van een grond beschikken over een geldig bodemattest. Indien uit het bodemattest blijkt dat de grond is opgenomen in het grondeninformatieregister zal er voorafgaand aan de overdracht een oriënterend bodemonderzoek dienen te gebeuren.
Anderzijds is een zelfstandige of een exploitant van een bedrijf genoodzaakt tot de uitvoering van een zogenaamd periodiek oriënterend bodemonderzoek indien hij activiteiten uitvoert die mogelijk aanleiding kunnen geven tot bodemverontreiniging. Meer informatie omtrent de eerste periodieke onderzoeksplicht en de onderzoekstermijnen kan u terugvinden op de website van OVAM. Hierop aansluitend dient er eveneens een oriënterend bodemonderzoek te gebeuren bij de sluiting of stopzetting van inrichtingen/activiteiten die opgenomen zijn in de lijst van inrichtingen die bodemverontreiniging kunnen veroorzaken.
Verscheidene activiteiten kunnen in de loop der jaren aanleiding hebben gegeven tot een bodemverontreiniging, zowel in de bodem als het grondwater. Denk hierbij aan morsverliezen of lekken bij stookolietanken, onzorgvuldig opslaan van meststoffen of fytoproducten, etc. In een oriënterend bodemonderzoek wordt een terrein gescreend op de mogelijke aanwezigheid van een verontreiniging. Indien een ernstige verontreiniging wordt aangetroffen, kan bijkomend onderzoek nodig zijn onder de vorm van een beschrijvend bodemonderzoek. De focus van onze experten ligt bij het zoeken naar de optimale aanpak van uw specifiek bodem probleem. Daarom vertrekken we vanuit een doorgedreven voorstudie waarin wordt nagegaan wat voor u de beste oplossing is. In eerste instantie wordt nagegaan of een bodemonderzoek überhaupt wel aangewezen of nodig is. Indien de betreffende grond onterecht is opgenomen in het grondeninformatieregister kan de grond geschrapt worden door middel van het opstellen van een zogenaamde gemotiveerde verklaring. Daarnaast zullen we voor u nagaan of u recht heeft op een vrijstelling van onderzoeksplicht of gebruik kan maken van een eventuele subsidieregeling of cofinanciering. Meer informatie hieromtrent kan u eveneens terugvinden op de website van de OVAM.
De Bodemkundige Dienst van België beschikt, als bodemsaneringsdeskundige type II, over staalnameploegen die jarenlange ervaring hebben met het bemonsteren van bodems en grondwater. Het geaccrediteerde laboratorium van de Bodemkundige Dienst van België staat in voor de chemische analyses. Op deze manier kunnen wij kort op de bal spelen en u op een snelle en efficiënte manier verder helpen.
Het oriënterend bodemonderzoek wordt tenslotte overgemaakt aan OVAM ter goedkeuring. Hierna kan een nieuw bodemattest worden aangevraagd bij OVAM.
Offerteaanvraag
Indien u een offerte wenst aan te vragen kan u dit formulier invullen en terug sturen naar info@bdb.be.
Beschrijvend bodemonderzoek (BBO) Open
Indien er een verontreiniging ontstaan is op uw onderzoeksterrein kan het nodig zijn een beschrijvend bodemonderzoek (BBO) uit te voeren. De noodzaak tot verder onderzoek vloeit meestal voort uit de vaststellingen in een oriënterend bodemonderzoek en wordt opgelegd door OVAM. De klant kan er voor kiezen om oriënterend en beschrijvend bodemonderzoek te combineren in een zogenaamd oriënterend-beschrijvend bodemonderzoek. Dit heeft als voordeel dat er een tijdswinst kan geboekt worden met het oog op het goedkeuren van het dossier door OVAM en het aflevering van het bodemattest.
In een beschrijvend bodemonderzoek gebeurt voor elke verontreiniging een afperking (horizontaal en verticaal) door bijkomende boringen en/of peilbuizen, een brononderzoek en een bepaling van de risico’s en/of saneringsplicht. De risico's op verspreiding, menselijke gezondheid en op vlak van ecotoxicologie worden nagegaan doormiddel van een risico-evaluatie. Bij een historische verontreiniging dient er gesaneerd te worden wanneer er een risico uitgaat van de bodemverontreiniging. Bij een nieuwe verontreiniging dient er gesaneerd te worden bij overschrijding van de bodemsaneringsnormen. In het beschrijvend bodemonderzoek wordt er eveneens nagegaan hoe urgent de sanering is en/of er beheersmaatregelen en/of gebruiksadviezen noodzakelijk zijn in afwachting van deze bodemsanering. Meer informatie beschikbaar op de website van de OVAM.
De Bodemkundige Dienst van België beschikt, als bodemsaneringsdeskundige type II, over staalnameploegen die jarenlange ervaring hebben met het bemonsteren van bodems en grondwater. Het geaccrediteerde laboratorium van de Bodemkundige Dienst van België staat in voor de chemische analyses. Op deze manier kunnen wij kort op de bal spelen en u op een snelle en efficiënte manier verder helpen.
Het beschrijvend bodemonderzoek wordt tenslotte overgemaakt aan OVAM ter goedkeuring. Hierna kan een nieuw bodemattest worden aangevraagd bij OVAM.
Offerteaanvraag
Indien u een offerte wenst aan te vragen kan u dit formulier invullen en terug sturen naar info@bdb.be.
Bodemsaneringsproject (BSP) Open
Indien uit het beschrijvend bodemonderzoek blijkt dat een bodemsanering noodzakelijk is, zal OVAM vragen om een bodemsaneringsproject (BSP) te laten opmaken.
Het bodemsaneringsproject (BSP) is een rapport waarin de wijze wordt vastgesteld waarop de bodemsaneringswerken worden uitgevoerd en de eventuele nazorg wordt verzekerd. Op basis van voorgaande onderzoeken en de aard van de verontreiniging gaan we na hoe deze verontreiniging efficiënt aan te pakken. Dit kan bestaan uit verschillende technieken, met name het uitgraven van de verontreinigde grond en het afvoeren ervan naar een erkend centrum of een verwerking ter plaatse, het injecteren van producten die de biologische afbraak stimuleren, het wegpompen en behandelen van verontreinigd grondwater,... Om de best mogelijke saneringsmethode te kiezen, baseert de bodemsaneringsdeskundige zich op verschillende criteria, zoals de kenmerken van het terrein en de activiteiten die er worden uitgevoerd, de prijs en de duur van de werken, enz. (het BATNEEC-beoordelingsprincipe ). Meer informatie beschikbaar op de website van de OVAM.
De Bodemkundige Dienst van België beschikt, als bodemsaneringsdeskundige type II, over staalnameploegen die jarenlange ervaring hebben met het bemonsteren van bodems en grondwater. Het geaccrediteerde laboratorium van de Bodemkundige Dienst van België staat in voor de chemische analyses.
Het bodemsaneringsproject wordt tenslotte overgemaakt aan OVAM ter goedkeuring. Na goedkeuring door OVAM, geldt het conformiteitsattest van het bodemsanerinsproject als meldingsakte of omgevingsvergunning voor de voorgestelde saneringswerken. Saneringen worden uitgevoerd door een erkend bodemsaneerder onder milieukundige begeleiding van een bodemsaneringsdeskundige type II.
Offerteaanvraag
Indien u een offerte wenst aan te vragen kan u dit formulier invullen en terug sturen naar info@bdb.be.
Saneringsopvolging Open
Saneringswerken dienen onder milieukundige begeleiding te worden uitgevoerd. Milieukundige begeleiding door een erkend bodemsaneringsdeskundige type II moet garanderen dat de werken conform het bodemsaneringsproject worden uitgevoerd. De Bodemkundige Dienst van België beschikt hiervoor over een team ervaren milieukundige begeleiders. Via een proactieve aanpak zal De Bodemkundige Dienst van België (BDB) de kosten voor sanering trachten te beperken en de efficiëntie van de werf vooropstellen.
Als de bodemsaneringswerken zijn afgerond en een stabiele eindtoestand werd bereikt, maakt de bodemsaneringsdeskundige een eindevaluatierapport op. Dit eindevaluatierapport bevat een volledige omschrijving van alle uitgevoerde saneringswerken en de resultaten waartoe de bodemsaneringswerken hebben geleid. Daarnaast geeft het eindevaluatierapport ook de eventuele maatregelen in het kader van de nazorg weer. Indien de OVAM dit eindevaluatierapport gunstig beoordeelt, levert zij een eindverklaring af.
Meer informatie beschikbaar op de website van de OVAM.
Offerteaanvraag
Indien u een offerte wenst aan te vragen kan u dit formulier invullen en terug sturen naar info@bdb.be.
Schadegeval - calamiteit Open
Schadegevallen of calamiteiten kunnen ook aanleiding geven tot bodemverontreiniging: bijvoorbeeld een lek in een dieseltank, een overvulling van een tank, het vrijkomen van olie na een incident met een voertuig of een breuk in een leiding. Bij dergelijke schadegevallen is een snelle interventie cruciaal om verdere verspreiding en bodemverontreiniging te voorkomen. De BDB zorgt voor een snelle staalname en geeft correct advies over de aanpak van het schadegeval.
Offerteaanvraag
Indien u meer informatie wenst of een offerte wenst aan te vragen kan u een e-mail sturen naar info@bdb.be.
De experten van de Bodemkundige Dienst van België hebben alle kennis en ervaring in huis om de wettelijke verplichtingen toe te passen en duurzame oplossingen voor te stellen. Ons studiebureau is erkend als Bodemsaneringsdeskundige type II en tevens lid van de Vereniging voor Onafhankelijke Bodemdeskundigen. De Bodemkundige Dienst van België beschikt over staalnameploegen die jarenlange ervaring hebben met het bemonsteren van bodems en grondwater. Het geaccrediteerde laboratorium van de Bodemkundige Dienst van België staat in voor de chemische analyses.
Indien u meer informatie wenst omtrent onze diensten kan u contact met ons opnemen via het contactformulier.