Grondverzet
In het kader van vele bouwprojecten, wegen-, riolerings-, en/of omgevingswerken is het voorzien om grond te ontgraven of een wateroppervlakte te ruimen. Hierbij kunnen wij als bodemsaneringsdeskundige type II (erkend door OVAM) advies verlenen en de nodige documenten opstellen om deze graaf- of ruimingswerken milieukundig vlot te laten verlopen.
Wij bieden verschillende bodemonderzoeken aan die noodzakelijk zijn om de werken correct te laten verlopen naargelang de omstandigheden en voorwaarden van uw grond.
Technisch verslag Open
Toepassing
In Vlaanderen is een technisch verslag vereist voor de ontgraving van meer dan 250 kubieke meter bodem of wanneer de uitgraving plaatsvindt op een ‘verdachte grond’. Met andere woorden is een technisch verslag ook verplicht op een grond die is opgenomen in het register van verontreinigde gronden, percelen waarvoor aanwijzingen bestaan voor een bodemverontreiniging en alle risicogronden waarvoor een onderzoek vereist is. Meer info over wanneer een technisch verslag verplicht is kan u terugvinden op de website van OVAM.
Sinds 1 april 2019 werd de waterbodem (of ruimingsspecie) ook “toegevoegd aan deze regelgeving (VLAREBO). In de praktijk betekent dit dat als een gracht, vijver of waterloop van categorie 1, 2 of 3 geruimd wordt, er ook een technisch verslag vereist is. De vuistregel is dezelfde als deze voor bodem: wordt er meer dan 250 kubieke meter geruimd of wordt er geruimd op een verdachte locatie (bv een baangracht) dan is een technisch verslag vereist.
Aanbod
In een technisch verslag wordt de milieukundige kwaliteit van de bodem en/of waterbodem getoetst aan de huidige Vlaamse normen. Op basis hiervan worden de hergebruiksmogelijkheden voor de gronden binnen uw project geformuleerd. De Bodemkundige Dienst van België is erkend als bodemsaneringsdeskundige type II en kan hierin uw partner zijn.
Na het opstellen van het technisch verslag is een conformverklaring vereist. Met deze conformverklaring kan de aannemer of grondwerker de gronden legaal transporteren of afvoeren in Vlaanderen. Deze wordt door een onafhankelijke bodembeheerorganisatie (Grondbank vzw of vzw Grondwijzer) verleend. De bodembeheerorganisatie zal de transporttoelatingen aanleveren aan de grondwerker. Deze aanvraag kan verzorgd worden door de Bodemkundige Dienst van België.
Een technisch verslag gaat gepaard met een conformverklaring aangeleverd door een erkende bodembeheerorganisatie: Grondbank vzw of Grondwijzer vzw. Met deze conformverklaring kan de aannemer of grondwerker de gronden legaal transporteren of afvoeren in Vlaanderen. De conformverklaring is slechts twee jaar geldig. Indien bij de start van de werken blijkt dat deze niet meer geldig is, dient het technisch verslag geactualiseerd te worden aan de huidige wetgeving door een erkend bodemsaneringsdeskundige.
Offerteaanvraag
Indien u een offerte wenst aan te vragen kan u dit formulier (technisch verslag) en/of dit formulier (actualisatie technisch verslag) invullen en terug sturen naar info@bdb.be.
Sloopopvolgingsplan Infrastructuur Open
Toepassing
Bij de heraanleg van wegen en/of riolering kan naast het technisch verslag ook een sloopopvolgingsplan vereist zijn. Voor de opbraak van de wegverharding en -fundering, en/of de bestaande riolering is meestal een omgevingsvergunning vereist. Bij de aanvraag van deze vergunning is een sloopopvolginsplan verplicht toe te voegen. Daarnaast is een sloopopvolgingsplan ook vereist als bij de opbraak van bijvoorbeeld een parking een volume van meer dan 250 kubieke meter aan materialen wordt opgebroken. Voor meer informatie over de verplichtingen bij hergebruik van materialen in het Vlaams gewest, kan u ook terecht op de website van OVAM.
In een sloopopvolgingsplan infrastructuur wordt een inventaris opgemaakt van alle op te breken materialen. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de gevaarlijke materialen (teerhoudend asfalt, asbestcement, enzovoort), de storende materialen (glas, plastic, enzovoort) en de ongevaarlijke materialen die hergebruikt kunnen worden (oa. beton, baksteen, enzovoort). Op deze manier kan een selectieve sloop gegarandeerd worden.
Aanbod
De Bodemkundige Dienst van België is erkend als Tracimat-deskundige infrastructuur (wegenis) door de sloopbeheerorganisatie Tracimat. Bij de heraanleg van wegen en/of riolering biedt de Bodemkundige Dienst van België een totaalpakket aan van een technisch verslag voor het bodemgedeelte en een sloopopvolgingsplan voor het materialengedeelte. Zo wordt bij de bemonstering van de bodem door onze boorploeg eveneens een inventaris gemaakt van de verharding en fundering die wordt opgebroken. Vervolgens kan de asfaltverharding in ons laboratorium getest worden via een kwalitatieve analyse op teer (PAK-Marker test).
Net zoals bij een technisch verslag wordt een sloopopvolgingsplan conform verklaard door een onafhankelijke sloopbeheerorganisatie (Tracimat vzw). De sloopbeheerorganisatie levert een verwerkingstoelating aan voor de verwerking van de ongevaarlijke materialen bij een breekinstallatie in Vlaanderen.
Offerteaanvraag
Indien u een offerte wenst aan te vragen kan u dit formulier (technisch verslag en/of sloopopvolgingsplan) of dit formulier (enkel sloopopvolgingsplan) invullen en terug sturen naar info@bdb.be.
Asbestonderzoek Open
Toepassing
Asbest is nog steeds een alomtegenwoordig materiaal in de Vlaamse huizen en tuinen. Sinds 2005 is er een algemeen verbod op het in voorraad hebben en toepassen van asbesthoudende producten. Toch kan in elk straatbeeld nog steeds een asbesthoudende golfplaat gespot worden. Omdat de meeste asbesthoudende materialen niet meer in goede staat zijn, kunnen deze op verschillende manieren in de bodem terecht komen. Zo kunnen bij een verweerd asbesthoudend dak asbestvezels in de grond komen tijdens een regenbui of bij onzorgvuldige afbraak van een gebouw met asbesthoudende materialen. Deze materialen kunnen door verwaaiing een risico vormen voor ieder van ons. Voor meer informatie omtrent asbesthoudende materialen in de bodem, kan u ook terecht bij OVAM.
Aanbod
De Bodemkundige Dienst van België heeft een staalnameploeg die opgeleid is om asbest te herkennen en te bemonsteren. De bemonsterde bodem of asbestverdachte fragmenten zullen geanalyseerd worden door een erkend laboratorium. Vervolgens zullen de resultaten geïnterpreteerd worden en zal er door een expert van de Bodemkundige Dienst van België een advies op maat geformuleerd worden.
Een asbestonderzoek kan uitgevoerd worden in het kader van een technisch verslag of een bodemonderzoek opgelegd door OVAM (bijvoorbeeld een oriënterend of beschrijvend bodemonderzoek).
Offerteaanvraag
Indien u meer informatie wenst of een offerte wenst aan te vragen kan u een e-mail sturen naar info@bdb.be.
Grondmechanische proeven Open
Toepassing
In het kader van een nieuwbouwproject of de aanleg van wegen kan de ondergrond vereisen dat er naast een chemische analyse ook een grondmechanische analyse uitgevoerd wordt. De Bodemkundige Dienst van België heeft daarvoor naast een analytisch laboratorium ook een grondmechanisch laboratorium in huis.
Aanbod
Met betrekking tot de staalname zijn onze veldwerkploegen uitgerust om zowel geroerde als ongeroerde bodemstalen te nemen.
Veelvoorkomende proeven zijn
- Atterbergse grenzen en plasticiteitsindex
Afhankelijk van het watergehalte worden in hoofdzaak drie toestanden van een grond gedefinieerd: vloeibaar, plastisch of vast. De grenswaarden, watergehaltes bij de overgang van deze toestanden, worden de Attenbergse grenzen genoemd. De vloeigrens is het watergehalte waarbij de grond overgaat van plastische naar vloeibare toestand. De uitrolgrens is het watergehalte waarbij de grond van vaste in plastische toestand overgaat. Uit de vloeigrens en de uitrolgrens wordt de plasticiteitsindex berekend. Deze geeft de grootte weer van het gebied (in watergehalte) waarbij de grond zich plastisch gedraagt. - Korrelverdeling volgens NEN-EN 933-1
Om na te gaan of de grond geschikt is om als materiaal voor vb. een funderingslaag gebruikt te worden, is de korrelverdeling belangrijk. De korrelverdeling wordt uitgevoerd d.m.v. een zeefanalyse (4 mm, 2 mm, 1 mm, 0,5 mm, 0,25 mm, 0,125 mm en 63 µm). Op basis van de zeefresten worden percentages berekend die cumulatief worden uitgezet op een kromme. - Bepaling fracties < 2 µm (kleigehalte) en < 63 µm (leemgehalte)
In het geval dat de bodem(materialen) verontreinigd is (Bodemdecreet, grondverzetsregelgeving), is de bepaling van bijkomende bodemkenmerken belangrijk om de reinigbaarheid en de reinigingsmethode voor de bodem te bepalen. De parameters die hiervoor nodig zijn, hebben betrekking tot o.a. de bodemtextuur (klei-, leem-en zandgehalte), maar ook het organische stofgehalte, vochtgehalte, zwavelgehalte en gehalte aan bodemvreemde componenten zijn van belang. - Bepaling organische stofgehalte of humusgehalte
- Bepaling vochtgehalte (of via omrekening van gehalte droge stof) volgens NBN EN 1097-5
- Bepaling fracties door zeving
<2 µm, 2-10 µm, 10-20 µm, 20-50 µm of 20-63 µm. In principe is de bepaling van volgende fracties ook mogelijk: 100 µm, 200 µm, 500 µm, 1 mm, 2 mm.
Bovenstaande proeven zijn de analyses die de Bodemkundige Dienst van België in eigen huis kan uitvoeren.
Heeft u specifieke proeven nodig die niet in de lijst opgenomen zijn? Contacteer ons gerust daar wij voor bepaalde grondmechanische proeven samenwerken met partners en u zo toch van dienst kunnen zijn.
In het kader van stabiliteitsonderzoek en onderzoek naar de draagkracht van de ondergrond zijn mogelijk ook sonderingen noodzakelijk. Daar onze veldwerkploegen niet beschikken over eigen sondeermachines, werken we voor de uitvoering hiervan met een vaste partner samen.
Door onze jarenlange samenwerking verloopt dit proces zeer vlot en kunnen wij u een scherpe prijs en snelle uitvoering aanbieden.
Sondeertechnieken (100 kN of 200 kN):
- Mechanische sondering (CPTM)
- Elektrische sondering (CPTE)
- Elektrische sondering met opmeting van de poriënwaterspanning (CPTU)
Offerteaanvraag
Indien u meer informatie wenst of een offerte wenst aan te vragen kan u een e-mail sturen naar info@bdb.be.
Teelaarde Open
Teelaarde is de bovenste laag van de bodem waarin de meeste voedingstoffen voor planten aanwezig zijn. Dit is landbouwkundig gezien de meest waardevolle grond. Bij een grondverzet ter hoogte van een braakliggend terrein of weiland wordt deze teelaarde samen met de onderliggende lagen afgegraven tot een gewenste diepte voor bijvoorbeeld de aanleg van een kelder. Voor een grondverzet in Vlaanderen kan een technisch verslag vereist zijn.
Uit het duurzaamheidsprincipe wordt geadviseerd om de waardevolle teelaarde zo veel mogelijk als teelaarde te hergebruiken, bij bijvoorbeeld de omgevingswerken van uw project. Hoe waardevol deze teelaarde is, kan nagegaan worden met een teelaardeonderzoek. In dit pakket wordt de bodemvruchtbaarheid, de textuur en structuur van de bodem afgetoetst. Voor meer informatie verwijzen we u door naar teelaarde SB250. Dit pakket kan in combinatie met een technisch verslag uitgevoerd worden.
Offerteaanvraag
Indien u meer informatie wenst of een offerte wenst aan te vragen kan u een e-mail sturen naar info@bdb.be.
Indien u meer informatie wenst omtrent onze diensten kan u contact met ons opnemen via het contactformulier.