Grondverzet
Voor vele omgevingswerken en bouwprojecten wordt er grond ontgraven, hierbij kunnen wij als bodemverontreinigingsdeskundige advies verlenen en de nodige documenten opstellen om deze graafwerken milieukundig vlot te laten verlopen.
Wij bieden verschillende bodemonderzoeken aan die noodzakelijk zijn om de werken correct te laten verlopen. Naargelang de omstandigheden en voorwaarden van uw grond, kunnen dat zijn:
Rapport de Qualité des Terres Open
Toepassing
Vanaf 1 mei 2020 is in Wallonië het decreet van 25 oktober 2020 van kracht gegaan. Dit decreet verplicht de opmaak van een Rapport de Qualité des Terres (RQT), een document analoog met het Technisch Verslag in Vlaanderen, bij uitgravingen van meer dan 400 m³ grond, of de uitgraving van minder dan 400 m³ op een verdacht terrein. Een verdacht terrein is een terrein dat opgenomen is in de Banque de Données de l’État des Sols, met een ‘Lavendel’ of ‘Perzik’ kleurcode, een terrein waar een verontreiniging werd vastgesteld (confer artikel 80 van het bodemdecreet, hieronder valt asbest), of een terrein waar een risico-activiteit wordt uitgeoefend. Deze terreinen vallen onder de onderzoeksplicht.
Aanbod
Het RQT kan opgesteld worden voor verscheidene projecten, de uitgraving voor bouwprojecten, opgestapelde grond op hopen en trajectwerk. Bij dit laatste is er een uitzondering, wanneer de grond uitgegraven bij trajectwerken terug gebruikt zal worden in andere wegenwerken, moet enkel de traceerbaarheid van deze gronden gegarandeerd worden en is er geen onderzoeksplicht.
In het RQT wordt de milieukundige kwaliteit getoetst aan de Waalse normen, dewelke mede bepaald worden door de locatie van hergebruik.
Voordat de grond de locatie van herkomst verlaat, moet het RQT conformverklaard worden door de onafhankelijke bodembeheerorganisatie asbl Walterre. Walterre zal aan de hand van het RQT een ‘Certificat de Controle Qualité des Terres’ opstellen. Met deze CCQT kan dan een ‘Notification Mouvement de Terres’ aangevraagd worden. De aanvraag van het CCQT kan verzorg worden door de Bodemkundige Dienst van België.
Verdere verwijzingen:
Naast milieukundige onderzoeken biedt de Bodemkundige Dienst van België ook nog een reeks andere water- en bodemonderzoeken aan, die kunnen kaderen binnen jullie project:
- Grondmechanische proeven
- Teelaardeonderzoek SB250 Vlaanderen
- Infiltratieproeven
- Indien er infrastructuur wordt opgebroken en er afvoer naar Vlaanderen beoogd wordt, kan er ook een Sloopopvolgingsplan infrastructuur Vlaanderen worden opgesteld.
Indien de grond naar Vlaanderen of Brussel wordt afgevoerd kan ook hier rekening mee gehouden worden.
Offerteaanvraag
Indien u een offerte wenst aan te vragen kan u dit formulier invullen en terug sturen naar info@bdb.be.
Sloopopvolgingsplan infrastructuur (Afvoer naar Vlaanderen) Open
Bij de heraanleg van wegenis kan naast het uitgraven van bodem ook noodzakelijk zijn om de wegenis op te breken. Bij deze opbraak zullen verschillende soorten materialen afgevoerd worden. Indien deze materialen worden afgevoerd naar een breekinstallatie in Vlaanderen zal een sloopopvolgingsplan noodzakelijk zijn. Meer informatie hieromtrent verwijzen we u naar Sloopopvolgingsplan Infrastructuur.
Voor meer informatie over de verplichtingen bij hergebruik van materialen in het Vlaams gewest, kan u ook terecht bij OVAM.
Offerteaanvraag
Indien u meer informatie wenst of een offerte wenst aan te vragen kan u een e-mail sturen naar info@bdb.be.
Indien u meer informatie wenst omtrent onze diensten kan u contact met ons opnemen via het contactformulier.