Oppervlakte- en grondwater
Natuurgebied en natuurontwikkeling Open
Voor projecten waarbij natuurontwikkeling gevolgd wordt, biedt de Bodemkundige Dienst van België staalnames, analyses en toetsing aan van bodem, oppervlakte- en grondwater. Voor grondwaterbemonstering kunnen wij peilbuizen in eigen beheer plaatsen of bemonsteren bestaande peilbuizen. In deze peilbuizen kan ook de grondwaterstand opgevolgd worden door manuele opvolging of door middel van automatische dataloggers.
Voor de verwerking van de resultaten biedt de Bodemkundige Dienst van België volgende toetsingen aan:
- Natura 2000
- Watertype bepaling adhv Maucha-, Stiff-, IR-EC-diagrammen
- Toetsing aan basismilieukwaliteitsnormen
Andere toetsingen kunnen altijd besproken worden.
Uiteraard kunnen er ook steeds grondwater- en oppervlaktewaterstalen genomen worden in het kader van andere doeleinden.
Offerteaanvraag
Indien u een offerte wenst aan te vragen kan u dit formulier invullen en terug sturen naar info@bdb.be.
Peilputten mestkelders/mestverwerking Open
Het uitspoelen van mest naar het grondwater kan een verontreiniging veroorzaken. Het kan namelijk de bloei van ongewenste organismen bevorderen waardoor zowel de kwaliteit van het grondwater als het oppervlaktewater bedreigd wordt. De wetgeving (Artikels 5.9.7.1 en 5.9.9.2 van het Vlarem II) verplicht daarom dat inrichtingen met meer dan 2.500 varkens, meer dan 1.500 inheemse grote zoogdieren andere dan varkens of meer dan 40.000 stuks gevogelte om waarnemingsbuizen of peilputten rond hun mestkelders te plaatsen. Ook inrichtingen gelegen binnen een beschermingszone van een grondwaterwinning of een mestverwerking met een capaciteit van meer dan 1.000 m³ dienen hieraan te voldoen.
Bij de Bodemkundige Dienst van België kunt u naast landbouw en milieukundig advies ook terecht voor de monitoring van grondwater ter hoogte van uw mestkelders of mestopslag in het kader van de VLAREM. Onze dienst staat in voor zowel de opmaak van een peilputtenplan als het plaatsen en bemonsteren van peilputten. Dit gebeurt allemaal volgens vastgestelde wettelijke procedures. Nadat de resultaten van de bemonstering gekend zijn, maken we een bemonsteringsrapport op rekening houdend met de huidige wetgeving en de geldende normen.
Omdat de Bodemkundige Dienst voor al deze tussenstappen instaat, heeft u slechts één aansprekingspunt en wordt u door onze adviseurs doorheen de verschillende stappen geleid. Ook voor de verdere monitoring van de grondwaterkwaliteit om de drie jaar kan u bij ons terecht.
Offerteaanvraag
Indien u een offerte wenst aan te vragen kan u dit formulier invullen en terug sturen naar info@bdb.be.