Haal meer uit je bodemstaal!
Bodemstalen, hét instrument om je grond te leren kennen. Ervaring leert immers dat niet alle percelen dezelfde karakteristieken hebben. Frequente en gerichte analyses geven je een goed zicht op de dynamiek in je bodem. Stikstofstalen en -bemestingsadviezen helpen dan weer beredeneerd te bemesten, met aandacht voor opbrengst en kwaliteit, maar ook de mogelijke impact naar milieu (nitraatresidu).
In een aantal gevallen zijn bodemstalen verplicht vanuit de regelgeving, maar ze kunnen je ook heel wat waardevolle info opleveren. Voor een goed advies is het wel belangrijk rekening te houden met:
- Het juiste tijdstip voor de staalname
Laat ook steeds vier weken tussen staalname en laatst uitgevoerde bemesting.
Voor korte teelten wordt het staal best zo kort mogelijk voor planten en bemesten genomen, zodat zo weinig mogelijk mineralisatie moet worden ingeschat. Voor teelten met een langere groeiduur kan er best gewerkt worden met bijbemesting, en gebeurt de analyse best 6 à 8 weken na planten of zaaien zodat je deze bijbemesting gericht kan bepalen tijdens het groeiseizoen. Maak dus tijdig goede afspraken met je labo over de planning en de termijn waarop je een resultaat kunt krijgen.
- De vragen op het staalnameformulier: geef de nodige info door
Op het staalnameformulier staan heel wat vragen die de adviseur in staat stellen om een advies te geven op maat van je perceel, rekening houdend met de teelt, de uitgevoerde bemesting en de voorgeschiedenis van je perceel.
B3W, de Begeleidingsdienst voor een Betere Bodem- en Waterkwaliteit, maakte een handig filmpje en infofiche met meer informatie over het juiste staalnametijdstip en de vragen op het staalnameformulier. Beide vind je terug op het kennispunt van B3W.
Gerelateerde artikels
Beoordeel zelf de bodemkwaliteit op jouw bedrijf
In kader van het B3W-project werd een gids samengesteld waarmee je als landbouwer zelf leert de kwaliteit van je bodem te beoordelen in drie stappen: Kijk naar je perceel. Meet de verdichting met een prikstok. Analyseer een aardkluit. Bekijk de gids op de B3W-website.
MiNiMax - Volg op hoeveel stikstof er momenteel in de bodem zit
Binnen het project 'MiNiMax" worden ook in 2024 maandelijks 36 Vlaamse percelen opgevolgd. De actuele bodemstikstofgehaltes, de toegepaste teeltmaatregelen en bodembewerkingen, de stikstofbemesting en de weersgegevens worden in kaart gebracht en visueel voorgesteld in een vrij toegankelijk online dashboard.
Beginnen aan je moestuin, de eerste stap: een bodemanalyse!
Goede grond is de basis van álles, dat zegt ook televisiemaker Wim Lybaert in een artikel van Radio2. Zijn eerste tip om aan de slag te gaan voor je moestuin is dan ook zorgen voor goede grond. Wil je er zeker van zijn? Dan kan je natuurlijk bij de Bodemkundige Dienst van België terecht voor een analyse!