Houtige bodemverbeteraars hebben positief effect op nitraatresidu
Met koolstofrijke, houtige materialen kan je het gehalte organische stof in je bodem op peil brengen of houden. Binnen het demoproject ‘Circulaire koolstofopbouw voor een betere bodem’ werden verschillende koolstofrijke materialen toegediend op een aantal proefpercelen. Het toedienen van houtachtige bodemverbeteraars in het najaar en de stikstofimmobilisatie die deze met zich meebrengt, zorgde ervoor dat de groebedekkers die kort nadien werden gezaaid, beperkt werden in hun groei. De toediening van houtige bodemverbeteraars in het najaar bleek geen impact te hebben op de latere maïsopbrengst en zorgde bovendien voor lagere nitraatresidu’s in het volgende jaar.
Gerelateerde artikels
MiNiMax - Volg op hoeveel stikstof er momenteel in de bodem zit
Binnen het project 'MiNiMax" worden ook in 2024 maandelijks 36 Vlaamse percelen opgevolgd. De actuele bodemstikstofgehaltes, de toegepaste teeltmaatregelen en bodembewerkingen, de stikstofbemesting en de weersgegevens worden in kaart gebracht en visueel voorgesteld in een vrij toegankelijk online dashboard.
Beginnen aan je moestuin, de eerste stap: een bodemanalyse!
Goede grond is de basis van álles, dat zegt ook televisiemaker Wim Lybaert in een artikel van Radio2. Zijn eerste tip om aan de slag te gaan voor je moestuin is dan ook zorgen voor goede grond. Wil je er zeker van zijn? Dan kan je natuurlijk bij de Bodemkundige Dienst van België terecht voor een analyse!
Studienamiddag Bodem en Bemesting
Op donderdag 14 maart 2024 vond de Studienamiddag Bodem en Bemesting plaats. Kon je er niet bijzijn, of wil je even terugblikken op wat besproken werd? Dan kan je hier de presentaties downloaden en de publicaties bestellen.