Ga verder naar de inhoud

Nieuws & evenementen

Hier vindt u de laatste nieuwtjes

Nieuwsbericht bdb video

Prijs voor project 'Gezuiverd afvalwater voor subirrigatie'

16 oktober 2023

Het project “Gezuiverd afvalwater voor subirrigatie – water vasthouden in het landschap” mocht als winnaar van de ‘Prima Plattelandsproject 2021’-prijs een video opnemen om het project in de kijker te zetten.

LB KB nu echte hoofding

Een optimaal koolstofgehalte in de bodem voor klimaatrobuuste landbouw

27 september 2023

Dit demonstratiemoment voor landbouwers en andere geïnteresseerden, rondt na vijf jaar het Vlaams klimaatproject ‘Landbouwers koolstofbouwers’ af. Dankzij verschillende metingen en proeven konden de aanwezigen tijdens het demomoment met eigen ogen de effecten van een goede koolstofbalans in de bodem bekijken.

Oproep koolstofboeren

Op zoek naar koolstofboeren - Gratis bodemadvies

25 juli 2023

Akkerbouwer en/of vleesveehouder? Interesse in koolstofopslag op je bedrijf? Neem maatregelen voor koolstofopslag onder begeleiding van de Bodemkundige Dienst van België, Boerennatuur Vlaanderen en Boerenbond. Voor een aantal maatregelen voorziet Lidl een vergoeding.

Carina Van Couter (Gouverneur Oost-Vlaanderen), Leentje Grillaert (Gedeputeerde Provincie Oost-Vlaanderen), Bram Valkenborg (Bodemkundige Dienst van België) en Koen Verellen (Boerennatuur Vlaanderen)

Parkbos pioniert met stuwdammetjes in strijd tegen droogte

4 juli 2023

In het Parkbos is een uitzonderlijk pilootproject gestart. In het netwerk van grachtjes werden al twee stuwdammetjes aangelegd, binnenkort komen er nog tien bij. Dankzij die stuwtjes krijgt het water de kans om in de grond te sijpelen in plaats van weg te vloeien. Dat moet de natuur wapenen tegen de droogte en ook de oogst van de landbouwers ten goede komen.

Bodemkundige Dienst te gast in webinar Bodem van Landelijke Gilden

Bodemkundige Dienst te gast in webinar Bodem van Landelijke Gilden

10 mei 2023

Op 18 april brachten Annemie Elsen en Marianne De Ruyck van de Bodemkundige Dienst een bezoekje aan de studio van Landelijke Gilden voor een webinar over de bodem. Ze gaven er een woordje uitleg over het belang van goede bodemkwaliteit en gaven enkele tips mee om je tuin klimaatbestendiger te maken. Ook de onderbroekenbegravingen kwamen aan bod, wat kunnen deze ons vertellen over de kwaliteit van het bodemleven in onze tuin?

Thesisprijs

Thesisprijs voor onderzoek naar maaimeststoffen Jasper van Opstal

25 januari 2023

De thesisprijs voor biologische en agro-ecologische landbouw en voeding van het Vlaams BioKennisNetwerk ging dit jaar naar Jasper van Opstal. Jasper is student aan de faculteit bio-ingenieurswetenschappen van KU Leuven en werd in zijn onderzoek begeleid door Helena Vanrespaille, onderzoeker bij de Bodemkundige Dienst van België. Annemie Elsen en directeur Hilde Vandendriessche van de Bodemkundige Dienst waren zijn thesispromotoren.

Website overzicht

Een geslaagde studienamiddag (sub)irrigatie

16 december 2022

Op woensdag 14 december vond in Kinrooi een studiedag rond (sub)irrigatie plaats. Onderzoekers van de Bodemkundige Dienst van België en Proefstation voor de groenteteelt zetten er enkele (sub)irrigatietechnieken in de kijker en bespraken vorderingen en resultaten van veelbelovende irrigatietechnieken.

18okt Inofmoment Koolstofboeren

Infonamiddag koolstofopslag

21 oktober 2022

Op dinsdag 18 oktober brachten 24 landbouwers een bezoekje aan de Bodemkundige Dienst voor een infonamiddag rond koolstofopslag. Dit gebeurde binnen het Carbon Farming-project waarvoor de Bodemkundige Dienst samenwerkt met het digitale platform Claire en Boerenbond.

Foto Kinrooi

Subirrigatie met gezuiverd afvalwater in Kinrooi

29 september 2022

Op woensdag 28 september vond in Kinrooi een demonstratie plaats in het kader van de eerste resultaten van het onderzoek naar subirrigatie met gezuiverd afvalwater van de Bodemkundige Dienst van België, de Vrije Universiteit Brussel, Aquafin en Boerennatuur Vlaanderen.