Nieuws & evenementen
Hier vindt u de laatste nieuwtjes
De Bodemkundige Dienst op het WaterWinstEvent
Op 16 november waren onderzoekers van de Bodemkundige Dienst te gast op het WaterWinst Event voor de fruitteelt. Ze gaven er uitleg over de projecten OP-PEIL, Bodaslim en GOM.
PFAS in Wallonië
PFAS, of PerFluorKoolwaterstoffen is de verzamelnaam voor meer dan 6000 chemische stoffen. Tussen oktober 2021 en maart 2023 werden in het stroomgebied van Chièvres PFAS-waarden gemeten boven de 100 ng/l, dat is de richtlijn die in Vlaanderen al geldt en die vanaf 2026 ook in de rest van Europa van kracht zal zijn.
Project gezuiverd afvalwater voor subirrigatie finalist voor Europese ARIA
Het project Gezuiverd afvalwater voor subirrigatie is één van de geselecteerde finalisten voor een ARIA, een Agricultural and Rural Inspiration Award. Ook jij kan stemmen voor de publieksprijs!
Foto: © vrt
Prijs voor project 'Gezuiverd afvalwater voor subirrigatie'
Het project “Gezuiverd afvalwater voor subirrigatie – water vasthouden in het landschap” mocht als winnaar van de ‘Prima Plattelandsproject 2021’-prijs een video opnemen om het project in de kijker te zetten.
Een optimaal koolstofgehalte in de bodem voor klimaatrobuuste landbouw
Dit demonstratiemoment voor landbouwers en andere geïnteresseerden, rondt na vijf jaar het Vlaams klimaatproject ‘Landbouwers koolstofbouwers’ af. Dankzij verschillende metingen en proeven konden de aanwezigen tijdens het demomoment met eigen ogen de effecten van een goede koolstofbalans in de bodem bekijken.
Op zoek naar koolstofboeren - Gratis bodemadvies
Akkerbouwer en/of vleesveehouder? Interesse in koolstofopslag op je bedrijf? Neem maatregelen voor koolstofopslag onder begeleiding van de Bodemkundige Dienst van België, Boerennatuur Vlaanderen en Boerenbond. Voor een aantal maatregelen voorziet Lidl een vergoeding.
Parkbos pioniert met stuwdammetjes in strijd tegen droogte
In het Parkbos is een uitzonderlijk pilootproject gestart. In het netwerk van grachtjes werden al twee stuwdammetjes aangelegd, binnenkort komen er nog tien bij. Dankzij die stuwtjes krijgt het water de kans om in de grond te sijpelen in plaats van weg te vloeien. Dat moet de natuur wapenen tegen de droogte en ook de oogst van de landbouwers ten goede komen.
Bodemkundige Dienst te gast in webinar Bodem van Landelijke Gilden
Op 18 april brachten Annemie Elsen en Marianne De Ruyck van de Bodemkundige Dienst een bezoekje aan de studio van Landelijke Gilden voor een webinar over de bodem. Ze gaven er een woordje uitleg over het belang van goede bodemkwaliteit en gaven enkele tips mee om je tuin klimaatbestendiger te maken. Ook de onderbroekenbegravingen kwamen aan bod, wat kunnen deze ons vertellen over de kwaliteit van het bodemleven in onze tuin?
Herbekijk het webinar: Variatie in kaart: bij droogte een droogtekaart, op de tractor als taakkaart
Thesisprijs voor onderzoek naar maaimeststoffen Jasper van Opstal
De thesisprijs voor biologische en agro-ecologische landbouw en voeding van het Vlaams BioKennisNetwerk ging dit jaar naar Jasper van Opstal. Jasper is student aan de faculteit bio-ingenieurswetenschappen van KU Leuven en werd in zijn onderzoek begeleid door Helena Vanrespaille, onderzoeker bij de Bodemkundige Dienst van België. Annemie Elsen en directeur Hilde Vandendriessche van de Bodemkundige Dienst waren zijn thesispromotoren.
Een geslaagde studienamiddag (sub)irrigatie
Op woensdag 14 december vond in Kinrooi een studiedag rond (sub)irrigatie plaats. Onderzoekers van de Bodemkundige Dienst van België en Proefstation voor de groenteteelt zetten er enkele (sub)irrigatietechnieken in de kijker en bespraken vorderingen en resultaten van veelbelovende irrigatietechnieken.