Nieuws & evenementen
Hier vindt u de laatste nieuwtjes
Filmpje: De levende bodem onder onze voeten
We staan er vaak niet bij stil. Maar in de grond onder onze voeten, leeft een hele wereld van krioelende organismen.
Filmpje: Waarom compost aanbrengen op je veld?
In dit filmpje vertelt Annemie Elsen (Bodemkundige Dienst van België) over haar ervaringen met compost -het zwarte goud- in een langlopende praktijkproef.
Filmpje: groenbedekkers in rotatie met voedergewassen
In deze video getuigen twee landbouwers waarom zij gebruik maken van groenbedekkers in hun rotatie.
Bemesting tarwe afstemmen op hoge kunstmestprijzen?
De voorbije maanden zagen we een sterke stijging van de kunstmestprijzen. Voor de stikstofbemesting in tarwe heeft dit als gevolg dat het nog belangrijker is om bemesting zo goed mogelijk af te stemmen op het economisch optimum.
Filmpje: Waarom laat je een bodemstaal nemen?
Dit filmpje is de eerste in de reeks en laat zien waarom je een bodemstaal laat nemen en welke informatie je kan halen uit een bodemanalyse.
Lidl start proefproject om van 15 landbouwers "koolfstofboer" te maken
Vijftien landbouwers krijgen de komende vijf jaar begeleiding om koolstofboer te worden. Daarbij passen ze hun methodes aan, om zoveel mogelk CO2 vast te leggen in de bodem. Ze kunnen daaraan verdienen door de CO2 in de vorm van "carbon credits" te verkopen. Het project is een initiatief van retailer Lidl, in samenwerking met Boerenbond, Boerennatuur Vlaanderen, Bodemkundige Dienst van België en Rikolto.
Efficiënt watergebruik via aansturing van irrigatie
De Bodemkundige Dienst van België (BDB) zet in op het verbeteren van de waterkwaliteit- en kwantiteit. Het project ‘Watergebruiksefficiëntie optimaliseren met intelligente irrigatieaansturing’ ging de uitdaging aan om de irrigatietechnieken verder op punt te stellen met bodemscans en satellietbeelden voor het plaatsspecifiek beregenen.
Te veel compost in de tuin kan dat?
Organisch materiaal verbetert de structuur van de bodem en zorgt voor een rijk bodemleven. Ecologische tuiniers doen daarom graag beroep op compost. Maar kan je ook teveel compost of organische meststoffen aanvoeren?
Project Subirri winnaar ‘Prima Plattelandsproject 2021’
Het project Subirri - Gezuiverd afvalwater voor subirrigatie heeft de prijs voor Prima Plattelandsproject 2021 binnen het thema ‘innovatie in de landbouw’ in de wacht gesleept.
In dit project, dat BDB uitvoert in samenwerking met Vrije Universiteit Brussel, Aquafin, en Boerennatuur Vlaanderen wordt een pilootstudie uitgevoerd naar het gebruik van hoogwaardig gezuiverd afvalwater als waterbron voor ondergrondse irrigatie.
Vlaamse tuinbodems onder de loep
We beheren onze tuin meestal volgens regels en tips die we her en der bijeensprokkelen. Maar veel van die tips en gewoonten zijn niet (meer) aangepast aan de actuele bodemsituatie. In een nieuwe publicatie wordt de toestand van onze tuinen uitgebreid toegelicht.
Presentaties themadag Irrigatie (Bree)
Op 26/11/2021 organiseerden de Bodemkundige Dienst van België (BDB), Proefstation voor de Groenteteelt (PSKW) en PVL Bocholt een themadag over irrigatie op het bedrijf van Bert Peurteners in Bree. Na het openingswoord dat werd verzorgd door Mevrouw de Gedeputeerde Inge Moors kregen de vijftig deelnemers een overzicht van innovatieve technieken die bijdragen om irrigatie efficiënt toe te passen.
Onderbroeken als indicator voor een actief bodemleven
In het plattelandsproject Sleutel tot de Onderwereld werken onderzoekers aan een database van bodemstalen uit de Kempen om zo het bodemleven in kaart te brengen.