Ga verder naar de inhoud

Parkbos pioniert met stuwdammetjes in strijd tegen droogte

4 juli 2023
Carina Van Couter (Gouverneur Oost-Vlaanderen), Leentje Grillaert (Gedeputeerde Provincie Oost-Vlaanderen), Bram Valkenborg (Bodemkundige Dienst van België) en Koen Verellen (Boerennatuur Vlaanderen)
Carina Van Couter (Gouverneur Oost-Vlaanderen), Leentje Grillaert (Gedeputeerde Provincie Oost-Vlaanderen), Bram Valkenborg (Bodemkundige Dienst van België) en Koen Verellen (Boerennatuur Vlaanderen)

In het Parkbos is een uitzonderlijk pilootproject gestart. In het netwerk van grachtjes werden al twee stuwdammetjes aangelegd, binnenkort komen er nog tien bij. Dankzij die stuwtjes krijgt het water de kans om in de grond te sijpelen in plaats van weg te vloeien. Dat moet de natuur wapenen tegen de droogte en ook de oogst van de landbouwers ten goede komen.

Pilootproject Parkbos 4 1

Uit de droogtestudie van de Stad Gent van 2021 bleek dat het Parkbos bijzonder kwetsbaar is voor droogte. Daarom werd in de populaire groenpool aan de rand van Gent een uitzonderlijk pilootproject opgestart. In het netwerk van perceelgrachtjes werden twee stuwdammetjes aangelegd, eentje in de Krekelstraat, eentje in het bosgebied van het Agentschap voor Natuur en Bos in De Pinte. Binnenkort komen er nog tien bij.

Het gaat om tijdelijke stuwdammetjes met zandzakken en pvc-buizen, om te kunnen testen waar ze nuttig zijn en waar niet. Ze zien er eenvoudig uit, maar er is veel rekenwerk aan te pas gekomen, ook om wateroverlast te voorkomen. Bedoeling is om het water langer vast te houden zodat het in plaats van weg te vloeien in de grond sijpelt.

De stuwdammetjes beschermen landbouw en natuur in het Parkbos. Ze houden het regenwater langer vast, zodat de grond niet zo snel uitdroogt. Het is een kleine ingreep die echt een groot verschil kan maken.
Tine Heyse, schepen van Milieu en Klimaat
Koen Verellen (Boerennatuur Vlaanderen) en Bram Valkenborg (Bodemkundige Dienst van België)
Koen Verellen (Boerennatuur Vlaanderen) en Bram Valkenborg (Bodemkundige Dienst van België)

Een netwerk van peilbuizen zorgt voor een voortdurende evaluatie. Niet alleen het waterpeil en het grondwaterniveau worden in het oog gehouden, maar ook de impact van de stuwtjes op de oogst van de landbouwers. Het zijn de KU Leuven, de Bodemkundige Dienst van België, Boerennatuur Vlaanderen en het Provinciaal Centrum voor Milieu-onderzoek (PCM) die daarvoor instaan.

Het project zelf is een samenwerking tussen de partners van het Parkbos (Provincie Oost-Vlaanderen, het Agentschap Natuur en Bos, de Stad Gent, De Pinte, Sint-Martens-Latem) en de plaatselijke landbouwers.

Omwille van het grachtenstelsel lijkt de plaatsing van stuwen een geschikte kleinschalige maatregel om de waterbeschikbaarheid te verhogen. De plaatsing van stuwtjes past perfect binnen de uitvoering van het provinciaal droogteactieplan.
Gedeputeerde Leentje Grillaert, Provincie Oost-Vlaanderen
Tot 2022 lag onze focus in het Parkbos vooral op grondverwerving, inrichting van natuur- en bosgebieden en de uitbouw van het recreatieve netwerk. Met een nieuwe samenwerkingsovereenkomst leggen we het accent op klimaatadaptieve maatregelen die de gevolgen van droogte in dit natuur- en landbouwgebied kunnen tegengaan. Ik bedank alle partners voor hun engagement.
Carina Van Cauter, gouverneur Oost-Vlaanderen

Meer weten

De pers was natuurlijk ook uitgenodigd! Je leest erover bij VRT Nieuws, AVS en HLN.

Contacten voor de pers

Dirk Bogaert, kabinet schepen Heyse, gsm 0499 86 53 10, e-mail dirk.bogaert@stad.gent

Ilse Mertens, projectcoördinator Parkbos, gsm 0474 56 31 18, e-mail ilse.mertens@vlaanderen.be

Bevoegde schepen Stad Gent:

Tine Heyse

Schepen van Milieu, Klimaat en Wonen, stadhuis, Botermarkt 1, 9000 Gent, tel. 09 266 54 31, e-mail schepen.heyse@stad.ge

Gerelateerde artikels

Foto STU Wviewer website

Project Stuwviewer in de kijker: 3 nieuwe stuwen voor Polder Vlassenbroek

30 oktober 2024

Waterloopbeheerder, Polder Vlassenbroek, stelde zich kandidaat voor een pilootproject Stuwviewer. Het project is een samenwerking tussen Boerennatuur Vlaanderen, De Bodemkundige Dienst van België en de KU Leuven, met steun van VLAIO. De doelstelling van Stuwviewer bestaat erin om landbouwers weerbaarder te maken tegen de steeds toenemende effecten van de klimaatverandering. In het bijzonder gaat de aandacht naar de aanpak van (te) lage grondwaterstanden tijdens droge zomerperiodes door de bouw van stuwen op het fijnmazig stelsel van waterlopen.

Op deze foto van 24 juli 2022, zien we het verschil tussen het gedeelte van het perceel met subirrigatie (rechtsboven) en dat zonder subirrigatie (linksonder) tijdens de zeer droge zomer van 2022.

Project in de kijker: omgekeerde drainage met gezuiverd afvalwater

27 juni 2024

Het project 'Gezuiverd afvalwater voor subirrigatie' dat de Bodemkundige Dienst van België de afgelopen jaren coördineerde bereikte vorige week De Standaard. Ze bekeken het grondwaterpeil en op welke manieren we hieraan kunnen werken. Onderzoeken Tom Coussement gaf hen in kader daarvan een woordje uitleg over het project waarbij gezuiverd afvalwater werd ingezet om op enkele landbouwpercelen aan subirrigatie te doen.

Stuw 3 bijgesneden

Meer stuwen in landbouwgebied Siberië te Peer

3 juni 2024

Op vrijdag 31 mei werd tijdens een persmoment aangekondigd dat er 54 nieuwe stuwen geplaatst zullen worden in landbouwgebied Siberië te Peer, gelegen op het Kempens Plateau, waar de rivier de Dommel ontspringt. In het gebied wordt al heel wat onderzoek gedaan met stuwen, onder andere door de Bodemkundige Dienst van België, Boerennatuur Vlaanderen en KU Leuven in kader van het project 'Stuwviewer met impact'.