Presentaties themadag Irrigatie (Bree)
Op 26/11/2021 organiseerden de Bodemkundige Dienst van België (BDB), Proefstation voor de Groenteteelt (PSKW) en PVL Bocholt een themadag over irrigatie op het bedrijf van Bert Peurteners in Bree. Na het openingswoord dat werd verzorgd door Mevrouw de Gedeputeerde Inge Moors kregen de vijftig deelnemers een overzicht van innovatieve technieken die bijdragen om irrigatie efficiënt toe te passen.
Jonas Verellen, onderzoeker te BDB, besprak hoe op een proefperceel wortel druppelslangen werden ingegraven op een diepte van 35 cm met als doel de haspelberegening te vervangen. Druppelslangen werken op lage druk waardoor de energiekost voor irrigatie lager is. Omdat de druppelslangen op een diepte van 35 cm werden ingegraven is het voor de landbouwer nog mogelijk om te ploegen wat maakt dat de slangen meerdere jaren in het veld kunnen blijven. Daarnaast stelde Jonas het Optiwapp project voor. In dit project wordt een mobiele app ontwikkeld waarmee de landbouwer snel de waterbehoefte en de te verwachten meeropbrengst kan inschatten.
Jarl Vaerten, onderzoeker te BDB, gaf een toelichting over variabele irrigatie. De variabele irrigatie werd toegepast op proefpercelen maïs, boon en schorseneer. Met behulp van een haspelautomaat die werd uitgerust met een elektrische aansturing en GPS kon de irrigatiedosis worden gedifferentieerd over het perceel. Met behulp van bodemscan’s en satellietbeelden werd een taakkaart aangemaakt die vervolgens werd toegepast. Op deze manier bleek het mogelijk om op een proefperceel maïs in 2020 te Oudsbergen 15% minder te irrigeren.
Pieter Janssens, onderzoeker te BDB, toonde hoe satellietbeelden kunnen worden gebruikt om droogtekaarten te maken. Voor een proefperceel maïs op het bedrijf van Bert Peurteners bleek dat de kaarten het mogelijk maken om de maïsopbrengst ten gevolge van de variatie in droogte op het perceel te voorspellen. Deze informatie kan gebruikt worden om variabel te doseren in irrigatie of bemesting.
Ado Van Assche, onderzoeker te PSKW, gaf een overzicht van de actuele ontijzeringstechnieken. Deze technieken laten toe om de kwaliteit van het beregeningswater te verhogen. Ijzer in irrigatiewater kan door roestvorming zorgen voor beschadiging van de irrigatie-installatie en kan ook lichte neerslag op het gewas veroorzaken. Pascal Desrumaux van het bedrijf Fermanox toonde hoe een innovatieve techniek ontijzering in de grondwaterwinning mogelijk maakt.
Joris De Nies, onderzoeker te PSKW, sloot af met een presentatie over druppelirrigatie. Op proefpercelen ui en asperge werd geëxperimenteerd met druppelslangen van verschillende afgiftes op hetzelfde perceel. Met behulp van bodemscan’s en dronebeelden werd eerst de variatie vastgelegd om vervolgens de afgifte van druppelslangen af te stemmen op de aanwezige variatie in het perceel.
Na afloop van de presentaties konden de bezoekers een infomarkt bezoeken met daarbij informatie van de bedrijven Barth Drainage, Broere beregening, Raindancer, Didex, Wolky Tolky, Fermanox en ook het Innovatiesteunpunt die de website www.agrowaterloketlimburg.be voorstelden.
De presentaties van de studiedag kan u via deze LINK downloaden.
De themadag kaderde in het project “Watergebruiksefficiëntie optimaliseren met intelligente irrigatieaansturing” gefinancierd door LEADER PG Kempen en Maasland.
Gerelateerde artikels
De Bodemkundige Dienst op je televisie
Zag jij BDB-ers Nawfal en Joris ook voorbijkomen op televisie?
We namen deel aan het televisieprogramma 'Kan ik het ook', te zien op vtm. Een van de presentatoren trok met Joris naar het veld om een bodemstaal te nemen en het daarna met Nawfal te analyseren in het labo.
Nieuw! Erkenning voor analyse PFAS in Bodemverbeterend middel
Het laboratorium van de Bodemkundige Dienst van België is sinds 1 juni 2024 erkend voor de analyse van PFAS in meststoffen/bodemverbeterende middelen
Thesisprijs voor onderzoek naar maaimeststoffen Jasper van Opstal
De thesisprijs voor biologische en agro-ecologische landbouw en voeding van het Vlaams BioKennisNetwerk ging dit jaar naar Jasper van Opstal. Jasper is student aan de faculteit bio-ingenieurswetenschappen van KU Leuven en werd in zijn onderzoek begeleid door Helena Vanrespaille, onderzoeker bij de Bodemkundige Dienst van België. Annemie Elsen en directeur Hilde Vandendriessche van de Bodemkundige Dienst waren zijn thesispromotoren.