Ga verder naar de inhoud

Project in de kijker: omgekeerde drainage met gezuiverd afvalwater

27 juni 2024

Het project 'Gezuiverd afvalwater voor subirrigatie' dat de Bodemkundige Dienst van België de afgelopen jaren coördineerde bereikte vorige week De Standaard. Ze bekeken het grondwaterpeil en op welke manieren we hieraan kunnen werken. Onderzoeken Tom Coussement gaf hen in kader daarvan een woordje uitleg over het project waarbij gezuiverd afvalwater werd ingezet om op enkele landbouwpercelen aan subirrigatie te doen.

Abonnees kunnen het artikel lezen op de website van De Standaard.

Meer informatie over subirrigatie vind je op de projectpagina.

Gerelateerde artikels

Foto STU Wviewer website

Project Stuwviewer in de kijker: 3 nieuwe stuwen voor Polder Vlassenbroek

30 oktober 2024

Waterloopbeheerder, Polder Vlassenbroek, stelde zich kandidaat voor een pilootproject Stuwviewer. Het project is een samenwerking tussen Boerennatuur Vlaanderen, De Bodemkundige Dienst van België en de KU Leuven, met steun van VLAIO. De doelstelling van Stuwviewer bestaat erin om landbouwers weerbaarder te maken tegen de steeds toenemende effecten van de klimaatverandering. In het bijzonder gaat de aandacht naar de aanpak van (te) lage grondwaterstanden tijdens droge zomerperiodes door de bouw van stuwen op het fijnmazig stelsel van waterlopen.

Stuw 3 bijgesneden

Meer stuwen in landbouwgebied Siberië te Peer

3 juni 2024

Op vrijdag 31 mei werd tijdens een persmoment aangekondigd dat er 54 nieuwe stuwen geplaatst zullen worden in landbouwgebied Siberië te Peer, gelegen op het Kempens Plateau, waar de rivier de Dommel ontspringt. In het gebied wordt al heel wat onderzoek gedaan met stuwen, onder andere door de Bodemkundige Dienst van België, Boerennatuur Vlaanderen en KU Leuven in kader van het project 'Stuwviewer met impact'.

Kraan PFAS

PFAS in Wallonië

29 november 2023

PFAS, of PerFluorKoolwaterstoffen is de verzamelnaam voor meer dan 6000 chemische stoffen. Tussen oktober 2021 en maart 2023 werden in het stroomgebied van Chièvres PFAS-waarden gemeten boven de 100 ng/l, dat is de richtlijn die in Vlaanderen al geldt en die vanaf 2026 ook in de rest van Europa van kracht zal zijn.