Ga verder naar de inhoud

Project Stuwviewer in de kijker: 3 nieuwe stuwen voor Polder Vlassenbroek

30 oktober 2024

Waterloopbeheerder, Polder Vlassenbroek, stelde zich kandidaat voor een pilootproject Stuwviewer. Het project is een samenwerking tussen Boerennatuur Vlaanderen, De Bodemkundige Dienst van België en de KU Leuven, met steun van VLAIO. De doelstelling van Stuwviewer bestaat erin om landbouwers weerbaarder te maken tegen de steeds toenemende effecten van de klimaatverandering. In het bijzonder gaat de aandacht naar de aanpak van (te) lage grondwaterstanden tijdens droge zomerperiodes door de bouw van stuwen op het fijnmazig stelsel van waterlopen.

Ter hoogte van de Reigersweg in Buggenhout werden langs een onbevaarbare waterloop drie stuwen gebouwd. Om de effecten van de stuwen te kennen, werden ook 4 peillatten, 9 peilbuizen voor grondwaterstanden, 4 sensoren voor het waterpeil in de gracht en 3 bodemvochtsensoren geplaatst. De Bodemkundige Dienst zal de meetgegevens hiervan verzamelen. Lise Piepers is onderzoeker bij de KULeuven en zal de meetgegevens voor vier pilootgebieden analyseren en beschrijven wat de impact van de stuwen is op de grondwaterpeilen en de opbrengst van landbouwgewassen.

“Als landbouwer werk ik graag mee aan projecten die onze sector kunnen helpen om lange periodes van droogte te overbruggen", zo zegt Erik Verstappen, "Dit jaar lijkt een droogtebestrijding overbodig, maar de komende jaren volgen er zeker opnieuw droge seizoenen en dan zullen de stuwen een grote meerwaarde zijn. Het risico op wateroverlast blijft beperkt, want de stuwopeningen zijn voldoende groot en als het nodig is, kan overtollig oppervlaktewater ook over de stuw stromen.”

Dit jaar worden verschillende neerslagrecords gebroken, maar waterloopbeheerders moeten zowel de focus behouden op droogtebestrijding als op wateroverlast.

“Als waterloopbeheerder zijn we al langer op zoek naar manieren om een effectief peilbeheer te ontwikkelen. Verschillende opwaartse grachten in ons ambtsgebied kwamen droog te staan na enkele weken zonder neerslag maar door de bouw van de stuwen kan het oppervlaktewater langer bijgehouden worden en infiltreren in de bodem" vertelt Ward Vranken, Ontvanger-griffier Polder Vlassenbroek.

Aan de bouw van de stuwen is een lang traject voorafgegaan. Een infoavond voor de eigenaars en gebruikers van de omliggende percelen werd vervolgd door een plaatsbezoek. Na de opmaak van een goedgekeurd voorontwerp werd de meetapparatuur geplaatst en tot slot werden de stuwen in werking genomen.

“Voor het polderbestuur is dit participatief project nu al een succes," vindt Wim Debbaudt, Dijkgraaf Polder Vlassenbroek, "We hopen de onderzoekers te kunnen helpen bij de opmaak van hun applicatie waarmee ideale stuwlocaties vastgelegd kunnen worden. Als dergelijke ondersteuning voor de landbouwsector positief geëvalueerd wordt met meer opbrengsten voor de verschillende gewassen, kunnen nog extra stuwlocaties worden voorbereid.”

Meer over Stuwviewer

Misschien zag je het Stuwviewer-project al passeren in de pers! Het Nieuwsblad schreef er namelijk dit artikel over.

Lees meer over het Stuwviewer-project op de projectpagina, of neem contact op met collega Marthe Michielsen.

Gerelateerde artikels

Op deze foto van 24 juli 2022, zien we het verschil tussen het gedeelte van het perceel met subirrigatie (rechtsboven) en dat zonder subirrigatie (linksonder) tijdens de zeer droge zomer van 2022.

Project in de kijker: omgekeerde drainage met gezuiverd afvalwater

27 juni 2024

Het project 'Gezuiverd afvalwater voor subirrigatie' dat de Bodemkundige Dienst van België de afgelopen jaren coördineerde bereikte vorige week De Standaard. Ze bekeken het grondwaterpeil en op welke manieren we hieraan kunnen werken. Onderzoeken Tom Coussement gaf hen in kader daarvan een woordje uitleg over het project waarbij gezuiverd afvalwater werd ingezet om op enkele landbouwpercelen aan subirrigatie te doen.

Stuw 3 bijgesneden

Meer stuwen in landbouwgebied Siberië te Peer

3 juni 2024

Op vrijdag 31 mei werd tijdens een persmoment aangekondigd dat er 54 nieuwe stuwen geplaatst zullen worden in landbouwgebied Siberië te Peer, gelegen op het Kempens Plateau, waar de rivier de Dommel ontspringt. In het gebied wordt al heel wat onderzoek gedaan met stuwen, onder andere door de Bodemkundige Dienst van België, Boerennatuur Vlaanderen en KU Leuven in kader van het project 'Stuwviewer met impact'.

Kraan PFAS

PFAS in Wallonië

29 november 2023

PFAS, of PerFluorKoolwaterstoffen is de verzamelnaam voor meer dan 6000 chemische stoffen. Tussen oktober 2021 en maart 2023 werden in het stroomgebied van Chièvres PFAS-waarden gemeten boven de 100 ng/l, dat is de richtlijn die in Vlaanderen al geldt en die vanaf 2026 ook in de rest van Europa van kracht zal zijn.