Afgelopen projecten
De onderzoekers van de Bodemkundige Dienst van België vzw werken mee aan heel wat projecten rond bodemkwaliteit, bemesting, irrigatie, stuwen en veel meer. Hier lijsten we de afgelopen projecten voor je op. Neem zeker eens een kijkje!

DEMO: Gefractioneerd bemesten in late aardappelen - welke bijbemestingsadviessystemen en -strategieën lonen? (BIJBEMEST)
Aardappelen is de tweede belangrijkste akkerbouwteelt in Vlaanderen. Aardappeltelers en deze komen echter onder een steeds toenemende druk te staan (o.a. verplichte staalnames, bedrijfsevaluaties, boetes) omdat zij er onvoldoende in slagen hun nitraatresiduen aan het einde van de teelt te beperken, en dus de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater in Vlaanderen negatief beïnvloeden.

DEMO: Alternatieve duurzame bemestingsstrategieën bij wintertarwe
Bij granen, of meer specifiek wintertarwe, wordt de (stikstof)bemesting vandaag in praktijk bijna altijd volledig ingevuld via kunstmest. Binnen de akkerbouw vertegenwoordigen granen een belangrijk areaal, waardoor van het totale Vlaamse kunstmestgebruik meer dan 50% wordt toegepast in granen. Nochtans is hier een belangrijke reductie van het kunstmestgebruik mogelijk door de toepassing van alternatieve duurzame bemestingsstrategieën.

Landbouwers-koolstofbouwers
Door CO2 vast te leggen in de vorm van bodemorganische stof (OS), dragen boeren bij aan de oplossing van het klimaatprobleem.

Gezuiverd afvalwater voor subirrigatie
Om te evolueren naar een duurzaam en robuust watersysteem, is hergebruik van gezuiverd afvalwater essentieel. Door gezuiverd afvalwater te hergebruiken als een bron van water voor landbouw en vast te houden in het landschap, kan de watercyclus gesloten worden en wordt verdroging tegengegaan. Om structureel en proactief de waterreserves in de ondergrond aan te vullen, kan hiervoor de techniek van ondergrondse irrigatie of subirrigatie gebruikt worden. Dat laatste vormt een belangrijk alternatief voor of aanvulling van bovengrondse beregening, niet in het minst in een verdrogend klimaatscenario.


C-klimaat Haspengouw
Meer koolstof in de bodem voor weerbaarheid tegen klimaatverandering

Circulaire koolstofopbouw voor een betere bodem
organische-koolstofgehalte in de bodem verbeteren met kringlooplandbouw

Potential
Stikstofbemesting en irrigatie afstemmen op de variabiliteit binnen het landbouwperceel met remote sensing

Doorbreken monocultuur mais
Rotaties ontwikkelen met meerwaarde ten opzichte van maïsmonocultuur



SoilCare
teeltsystemen en landbouwtechnieken in kaart te brengen die kunnen bijdragen tot de verbetering van de bodemkwaliteit

LEADER - De grond van de zaak


Droogtekaarten voor aardappel en maïs
De bedoeling van het project is de mogelijkheden van droogtekaarten te demonstreren en om de teelt van aardappelen en maïs op een laagdrempelige manier robuuster te maken tegen droogte.

LEADER Watergebruiksefficiëntie optimaliseren met intelligente irrigatieaansturing
Irrigatie is al decennialang onontbeerlijk voor de productie van groenten, aardappel en ook voedergewassen in de projectregio Kempen-Maasland. In de gemeentes Maaseik en Kinrooi kan het irrigatiewater worden afgetapt van het CIRO-irrigatienetwerk.

Hoe aardappelen telen binnen MAP VI?
strategieën om binnen de voorwaarden van MAP VI een optimale aardappelopbrengst te realiseren

Agroforestry 2025
Bij Agroforestry of boslandbouw worden landbouwgewassen of veehouderij gecombineerd met de productie van houtige gewassen op hetzelfde perceel.