Circulaire koolstofopbouw voor een betere bodem
Context
Sinds de jaren '90 is het organische-koolstofgehalte in landbouwbodems geleidelijk afgenomen en sinds de eeuwwisseling blijft het organische-koolstofgehalte in meer dan de helft van de landbouwpercelen ondermaats. Dit heeft nadelige gevolgen voor de bodemkwaliteit en de bodemvruchtbaarheid. Bovendien kan een optimaal organische-koolstofgehalte een belangrijke rol spelen in de klimaatopwarming.
CO2 uit de atmosfeer kan namelijk in de bodem opgeslagen worden. Momenteel stoten de landbouwbodems echter meer CO2 uit dan ze opslaan.
Doel
Dit project wil het organische stofgehalte verhogen door in te zetten op kringlooplandbouw en via het gebruik van beschikbare reststromen. Van stalmest over compost en miscanthus tot houtsnippers. Zo biedt het ook kansen op samenwerkingsverbanden in het platteland die vandaag nog onvoldoende benut worden.
De doelstelling van dit project is landbouwers mogelijkheden aan te reiken om hun organische-koolstofgehalte te verhogen met koolstofrijke materialen en dit binnen het kader van de stringente mestwetgeving.
Aanpak
Dit demonstratieproject onderzoekt de mogelijkheden om het organische-koolstofgehalte in de landbouwgronden terug te verhogen.
- Hierbij wordt ingezet op kringlooplandbouw en het hergebruik van beschikbare reststromen.
- Daarvoor werden in 2020 op drie verschillende locaties (in Vlaams-Brabant, Noord-Antwerpen en Noord-Limburg) demonstratiepercelen aangelegd. Op deze percelen worden bekende materialen als stalmest en compost toegevoegd alsook minder bekende materialen als miscanthus en houtsnippers.
- Met de alternatieve materialen als houtsnippers en zijn afgeleiden (shredderhout, houtsnipperzeefsel) focust het project zich ook op het sluiten van kringlopen.
Projectpartners: het Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw, de Bodemkundige Dienst van België vzw, het Agrobeheerscentrum Eco2, de Nationale Proeftuin voor Witloof en de PIBO-campus.
Projectperiode: 1 januari 2020 - 30 juni 2022