Ga verder naar de inhoud

Gezuiverd afvalwater voor subirrigatie

Context

Om te evolueren naar een duurzaam en robuust watersysteem, is hergebruik van gezuiverd afvalwater essentieel. Door gezuiverd afvalwater te hergebruiken als een bron van water voor landbouw en vast te houden in het landschap, kan de watercyclus gesloten worden en wordt verdroging tegengegaan. Om structureel en proactief de waterreserves in de ondergrond aan te vullen, kan hiervoor de techniek van ondergrondse irrigatie of subirrigatie gebruikt worden. Subirrigatie vormt een belangrijk alternatief voor of aanvulling van bovengrondse beregening, niet in het minst in een verdrogend klimaatscenario. Uiteraard vormt de kwaliteit van het water en van de vrucht hierbij een bijzondere zorg.

Doel

In Molenbeersel (Kinrooi) bouwen we een pilootsite voor subirrigatie die bestaat uit enkele landbouwpercelen naast de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Hier wordt een verdere stap gezet in het onderzoek naar mogelijke technieken om landbouw van water te voorzien, nu en in de toekomst. In het project worden het potentieel en de limieten van subirrigatie duidelijk gemaakt, en wordt ook nagegaan welke strategieën best worden gevolgd bij de toepassing: welke voeding of grondwaterpeilverhogingen kunnen nagestreefd worden en dit in functie van het verloop van het seizoen en in functie van eigenschappen van het bodemprofiel. Gezien de bijzondere waterbron die de RWZI kan leveren, wordt het potentieel van gezuiverd afvalwater onderzocht via de meest voedselveilige toepassing, via subirrigatie waarbij het water nooit rechtstreeks in contact komt met de vrucht. Dankzij de inbreng uit een flankerend onderzoek aan de VUB kunnen de kwaliteit en de samenstelling van water, bodem en vrucht worden geanalyseerd en gemonitord.

Deze foto toont het buffervat van waaruit de subirrigatie het veld inloopt.

Aanpak

Subirrigatie is op zich een eenvoudige techniek. De combinatie met het hergebruik van gezuiverd afvalwater maakt dit project speciaal. Concreet wordt onderzocht:

  • wat de impact is op het grondwaterpeil en het waterpeil in de waterlopen;
  • wat de impact is op de waterkwaliteit van het grondwater en de waterlopen;
  • wat de impact is op de bodem;
  • hoe efficiënt de techniek is in vergelijking met de gangbare bovengrondse irrigatie;
  • wat de impact is op de oogst en de kwaliteit van de gewassen;
  • hoe de consument staat tegenover het hergebruik van gezuiverd afvalwater.

Meer informatie over het project is ook te vinden op https://project-grow.be/ (Engelstalig)

De foto links toont het buffervat van waaruit de subirrigatie het veld inloopt.

Logos subirrigatie Kinrooi

Projectpartners: Bodemkundige Dienst van België vzw (coördinator), Vrije Universiteit Brussel, Aquafin, Boerennatuur Vlaanderen

Contactpersoon: Tom Coussement (tcoussement@bdb.be)

Financiering: Het project wordt gefinancierd door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en de provincie Limburg. Het is een project van LEADER Kempen en Maasland.
Complementair loopt tot maart 2024 het VUB Interdisciplinary research project “Re-use of treated wastewater for irrigation and groundwater recharge: Environmental impacts and public perception”, gefinancierd door de Vrije Universiteit Brussel.

Projectperiode: 1 oktober 2020 - 30 juni 2023

Onderstaande foto, van 24 juli 2022, toont het verschil tussen het gedeelte van het perceel met subirrigatie (rechtsboven) en dat zonder subirrigatie (linksonder) tijdens de zeer droge zomer van 2022.

Op deze foto van 24 juli 2022, zien we het verschil tussen het gedeelte van het perceel met subirrigatie (rechtsboven) en dat zonder subirrigatie (linksonder) tijdens de zeer droge zomer van 2022.