Steun een koolstofboer
Hoe werkt koolstofcompensatie?
Geen bedrijf zonder duurzaamheidsbeleid.
Steeds meer bedrijven, overheden en instellingen nemen scherpe klimaatdoelstellingen op, bijvoorbeeld klimaatneutraal zijn tegen 2030 of een emissiereductie gebaseerd op Science based targets. Hoe je doel ook gedefinieerd is, er zijn twee manieren om het te behalen. Ten eerste door je eigen uitstoot te verminderen (reduction) en ten tweede door projecten te steunen die dankzij jullie financiering hun uitstoot kunnen reduceren of zelfs CO₂ uit de atmosfeer halen (off setting).
Waarom koolstofboeren steunen?
Veel projecten spelen zich af in het Zuiden. Maar we hoeven het niet altijd zo ver te zoeken, want ook in de buurt zijn er goede initiatieven te vinden. Wist je dat een groenbedekker anderhalve ton CO₂ per hectare kan opslaan? Door koolstofboeren van bij jou om de hoek te steunen heb je een wezenlijke impact op de omgeving. Niet alleen help je zo klimaatverandering tegen te gaan, je helpt boeren zich zo ook te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering.
Geïnteresseerd om een koolstofboer te steunen? Op het platform Claire vind je alle boeren terug die nog steun zoeken.
Volgende bedrijven steunden ook al Koolstofboeren
- Lidl
- Milcobel
Lokaal en betrouwbaar
Voor de verkoop van carbon credits werkt Bodemkundige Dienst van België samen met Claire-CO₂ een platform dat lokale projecten koppelt aan bedrijven uit de buurt. Claire zorgt ervoor dat de aankoop en verkoop van deze credits op een gecontroleerde, correct en betrouwbare manier verloopt en beperkt wordt in de tijd.
Gecontroleerd - De werking van Claire is in lijn met de ISO-norm 9001. De projecten hanteren ISO-norm 14064.
Correct - De methodiek om te berekenen hoeveel ton CO₂ een project effectief in de bodem vastlegt, die werd ontwikkeld door de Bodemkundige Dienst van België, is wetenschappelijk onderbouwd en werd gevalideerd door het WAC – het wetenschappelijk adviescomité binnen Claire waarin zeven vooraanstaande wetenschappers zetelen.
Beperkt in tijd - Een landbouwer verkoopt de door zijn/haar project vermeden of opgeslagen CO₂-uitstoot voor een termijn van drie jaar.
Alle landbouwprojecten die binnen Claire lopen worden door de Bodemkundige Dienst gekeurd. De wijze van keuring werd ook door het WAV goedgekeurd. Door op die manier te werken, voldoen Claire-projecten aan de ISO-norm 14067.