Ga verder naar de inhoud

Danone – koolstofopslag bij melkveehouders

Context

Zuivelfabrikant Danone werkt samen met een 80-tal melkveehouders. De melkveehouders telen het grootste deel van de voeders voor hun runderen op eigen gronden, aangevuld met aangekocht voeder.

Doel

Danone wil de impact van haar productie van zuivelproducten op het klimaat verlagen. Hiervoor heeft Danone zich tot doel gesteld om te werken naar net zero uitstoot van broeikasgassen tegen 2050. Dit geldt voor de hele productieketen inclusief de melk die wordt gebruikt. Samen met de melkveehouders werkt Danone aan het verlagen van de CO2 voetafdruk van de melk. Door te werken rond koolstofopslag kunnen melkveehouders CO2 opslaan in hun gronden en zo hun totale voetafdruk verlagen.

Aanpak

Danone zal de impact van haar melkveehouders in kaart brengen met een uitgebreide analyse van koolstof in hun bodems nu en over 4 jaar. Deze resultaten kunnen in de toekomst meegenomen worden in de berekening van de CO2 voetafdruk van de melkveehouders. Zo kennen we de huidige stand van zaken en schatten we in welk landbouwmanagement leidt tot meer koolstofopslag. Ten slotte zullen de melkveehouders aangemoedigd worden om hun bodembeheer te verbeteren voor meer koolstofopslag.

Welke acties kunnen melkveehouders ondernemen?

Melkveehouders telen de voeders voor hun runderen op eigen gronden en kunnen het koolstofgehalte in hun bodems verbeteren door

  • meer groenbedekkers in de teeltrotatie op te nemen, vb. onderzaai gras in mais
  • stalmest te verkiezen boven drijfmest
  • grasland langer of zelfs permanent te laten aanliggen
  • zelf eiwitrijk ruwvoeder zoals luzerne te telen ter vervanging van snijmais.

Initiatief en financiering door Danone