Ga verder naar de inhoud

Grow2Brew: Naar een optimale teelt en valorisatie van brouwgerst in Vlaanderen

Vlaamse akkerbouwers zijn om verschillende redenen (economische, risicospreiding …) zoekende naar alternatieve teelten. Hiervoor wordt gekeken naar nieuwe teelten maar ook naar oude bekenden zoals brouwgerst. Er is bovendien algemeen een duidelijke vraag naar een meer lokale teelt van landbouwgrondstoffen. Ook vanuit de mouterij- en brouwerijsector is er dus een vraag naar lokaal geteelde brouwgerst. Toch geven de mouterijen aan dat de kwaliteit vaak en om uiteenlopende redenen achterblijft en soms niet voldoet. Lopende initiatieven voor deze lokale teelt ondervinden echter diverse uitdagingen.

Context

Het project kwam tot stand door contacten met landbouwers en stakeholders uit de mouterij- en brouwerijsector. Deze laatste zijn vragende partij voor een lokaal geteeld product en de landbouwers geïnteresseerd in een alternatieve teelt maar geconfronteerd met enkele uitdagingen. De uitdagingen die zich stellen zijn onder andere een ongelijkmatige afrijping door de late ontwikkeling van secundaire scheuten, een correct eiwitgehalte, het verkrijgen van de vereiste brouwkwaliteit en problemen met bewaring.

De landbouwers die kiezen voor brouwgerst moeten kunnen betrouwen op een hogere prijs. Wanneer de kwaliteitsaspecten beter kunnen gegarandeerd worden door een bijgestelde teelttechniek is dit haalbaar. Deze verbeterde kwaliteit biedt ook mogelijkheden voor de mouterijen. Een opbouw van een Vlaamse keten voor brouwgerst biedt bijgevolg mogelijkheden voor de verschillende partijen in de keten. Gericht onderzoek om de gestelde uitdagingen aan te pakken is noodzakelijk.

Doel

Het project wil komen tot het optimaliseren van alle deelaspecten van de teelt van brouwgerst zodat de professionele graantelers de nodige tools in handen hebben om een kwalitatief hoogstaand product te kunnen leveren aan de mouterij- en brouwerijsector en zodoende een Vlaamse keten te ontwikkelen. Op deze wijze kan brouwgerst een volwaardige plaats innemen in het teeltplan van de graantelers wat hen toelaat om hun vruchtwisseling te verruimen en duurzamer te werken.

Aanpak

Het project beoogt 7 concrete punten, die alle deelaspecten van een optimale teelttechniek van brouwgerst omvatten, gericht op een optimale kwaliteit voor de mouterij- en brouwerijsector:

  • Een shortlist van brouwgerstrassen geschikt voor Vlaamse teeltomstandigheden
  • Ontwikkeling van een bodemgeschiktheidsindex en een geoptimaliseerde N-indexmethode voor een N-advies op maat voor de teelt van brouwgerst met een daaraan gekoppelde specifieke nieuwe en innoverende bemestingsstrategie met onder meer biostimulanten en eiwithydrolysaten.
  • Het ontwikkelen van een beheersingsstrategie van “gushing” in lokale brouwgerst via teelttechnische maatregelen met focus op het beheersen van Fusarium a.d.h.v. een beslissingsboom.
  • Het ontwikkelen van een adviestool rond groeiregulatie en het voorkomen van de vorming van late zijscheuten, met inferieure kwaliteit als gevolg.
  • Het ontwikkelen van een Vlaams conditionering- en bewaarprotocol voor brouwgerst.
  • Het helpen ontwikkelen van ketens van landbouwer tot brouwer in Vlaanderen met transparantie op vlak van kostprijs en afspraken.
  • Binnen de brouwgerstketens zullen mogelijkheden onderzocht worden naar meerwaardecreatie op het vlak van biodiversiteit en carbon farming als bijkomend verdienmodel.
Logos Grow2 Brew

Projectpartners: HoGent, Universiteit Gent, Inagro, Bodemkundige Dienst van België vzw

Financiering: VLAIO en sectorfinanciering VLAIO Landbouw (LA) project: HBC.2022.0932

Projectperiode: 1/12/2023-30/11/2027