Ga verder naar de inhoud

OrnAqua: een nieuw referentiekader voor irrigatie voor efficiënter watergebruik in de openluchtsierteelt

Context

Tot nu toe wordt irrigatie in de sierteelt volgens de specialisatie en de ervaring van de teler toegepast. Echter krijgen we steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen die een duidelijke economische impact hebben op de bedrijven. De externe kwaliteit van het sierteeltproduct bepaalt automatisch de commerciële waarde van de plant of bloemstengel. Afwijkingen van de ‘commerciële kwaliteitsnorm’ vertalen zich direct in een slechtere prijsvorming of onverkoopbaarheid met impact op de rendabiliteit van het bedrijf. Langdurige droogte en hittegolven zullen de behoefte aan water voor de teelten vergroten maar ook zorgen voor een belangrijke daling van het bodemvochtgehalte en de grondwaterstand. Vanuit de sector is er een sterke vraag naar geschikte tools om de irrigatie in de sierteelt te sturen.

Doel

Het algemene doel van het Ornaqua project is om de irrigatie beredeneerd en op duurzame wijze in de bedrijfsvoering van de sierteelt op te nemen. Hiervoor wordt een nieuw referentiekader opgebouwd dat gebruikt kan worden om aanbevelingen te geven aan telers die irrigatie toepassen.

Een nieuw referentiekader wordt bepaald voor vier typeteelten: de hybride teelt van potchrysant, de teelt van laanbomen met lage plantdensiteit, de teelt van bosplantsoen met hoge plantdensiteit en de teelt van zomersnijbloemen.

Hybride teelt van potchrysant

Aanpak

Om dit referentiekader op te bouwen worden met geoptimaliseerde teelttechnieken en nieuwe technologieën zoals bodemvochtsensoren en plantsensoren schadedrempels bepaald voor vier typeteelten. De schadedrempels, verdampingsmodellen en resultaten van bodemvochtmetingen worden gebruikt om het bodemwaterbalansmodel te vervolledigen en zo gericht irrigatieadvies te kunnen geven.

Daarnaast wordt ook gekeken naar praktische droogte-mitigerende teelttechnieken die kunnen toegepast worden om de irrigatiebehoefte te verminderen, zo kunnen telers die niet irrigeren ook invloed hebben op hun waterbalans. De mogelijkheden van biostimulanten, wetting agents, mulchen, … om droogtestress te remediëren worden bekeken.

  • Werkpakket 1: dataverzameling ter inventarisatie van de waterbehoefte en de groeirespons op droogtestress in de vollegrondssierteelt
  • Werkpakket 2: opbouw van het referentiekader voor irrigatie in de vollegrondssierteelt
  • Werkpakket 3: implementatie irrigatie volgens het ontwikkeld referentiekader
  • Werkpakket 4: best practices voor irrigatie in vollegrondssierteelt: praktijk validatie
  • Werkpakket 5: kennisplatform: algemene doorstroming, communicatie & projectopvolging
Logos ornaqua Viaverda

Projectpartners: Proefcentrum voor de Sierteelt, UGent, Bodemkundige Dienst van België vzw

Financiering: Agentschap Innoveren & Ondernemen (LA-traject)

Projectperiode: 01/12/2021 - 30/11/2025

Foto's: Paulien De Clercq, PCS