Stuwviewer met impact
Context
Als één van de meest waterarme regio’s in Europa is Vlaanderen een gebied waar de strijd tegen waterschaarste en droogte een absolute prioriteit dient te zijn. De Vlaamse regering erkent dit en zet met de Blue Deal in op maatregelen die lokale waterconservering bewerkstelligen. Deze projectaanvraag kadert binnen dit beleid en tracht een bijdrage te leveren om de Vlaamse landbouwsector weerbaarder te maken tegen de steeds toenemende effecten van de aangaande klimaatverandering. Door het strategisch plaatsen van regelbare stuwen in (de haarvaten van) het Vlaamse grachten- en bekenstelsel kan dit waterlopennetwerk fungeren als buffer- en infiltratiezone voor kostbaar hemel- en oppervlaktewater, wat mee een antwoord helpt bieden op de dalende Vlaamse grondwatertafels.
Doel
Via gerichte stuwplaatsingen tracht het project om bij te dragen aan waterinfiltratie in het Vlaamse buitengebied in het kader van de droogtebestrijding. Met dit project wensen we alle landbouwbedrijven in vlakke landbouwgebieden, zoals de Kempen en de Vlaamse Zandstreek, in staat te stellen om een meer gefundeerde keuze te maken over de locatie van eventuele stuwplaatsingen. Bijkomend zullen we in bepaalde zones concrete impactberekeningen mogelijk maken waardoor het effect op teeltopbrengsten en grondwatertafels zichtbaar wordt gemaakt.
Aanpak
Met dit project wordt een applicatie ontwikkelt die Vlaamse landbouwbedrijven in staat stelt het overzicht te bekomen op het fijnmazig waterlopenstelsel in hun regio en hierin op eenvoudige wijze de stuwpotenties te detecteren. Aansluitend zal onderzoek worden verricht rond concrete impactberekeningen van stuwplaatsingen naar teeltopbrengst en grondwatertafelveranderingen toe. De projectoutput moet de basis vormen om het toepassen van stuwtjes in het Vlaamse buitengebied stevig op te schalen.
Specifiek bestaat het plan van aanpak uit de volgende 6 werkpakketten:
- Stuwviewer met fijne waterlopenstelsel en aanduiding potentiële stuwlocaties
- Karakterisatie pilootgebieden
- Impact van stuwen op het perceel en het ruimere landschap
- Advies type stuw in functie van kostprijs, technische werking en wetgeving
- Praktijkimplementatie, co-creatie en disseminatie
- Coördinatie
Projectpartners: Boerennatuur Vlaanderen (hoofdaanvrager), KU Leuven, Bodemkundige Dienst van België
Financiering: Stuwviewer met impact is een LA-traject gefinancierd door het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen.
Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de volgende cofinancierders:
- Hoofdbestuur Boerenbond (HBB vzw)
- WERKERS in Aanneming cvba
- Io-Things
Individuele bedrijfsleiders in de pilootgebieden
Projectperiode: Augustus 2022 – juli 2026
Meer weten over het Stuwviewer-project? Neem dan eens een kijkje op de website van Stuwviewer, of neem contact op met Tom Coussement (tcoussement@bdb.be).