Uitbouw pilootsite subirrigatie met gezuiverd afvalwater
Context
Sinds 2020 voeren Bodemkundige Dienst van België, Vrije Universiteit Brussel, Aquafin en Boerennatuur Vlaanderen onderzoek uit op de pilootsite in Kinrooi naar de effecten van subirrigatie met gezuiverd afvalwater. De eerste resultaten van deze proef zijn veelbelovend: op landbouwkundig vlak kon de techniek in de zeer droge zomer van 2022 ervoor zorgen dat het gewas mooi beschermd bleef tegen de droogte, in tegenstelling tot omliggende percelen die sterk te lijden hadden onder de extreme omstandigheden. Ook slaagde de techniek erin om de grondwaterreserves onder het perceel terug aan te vullen, en dit zonder aantasting van de waterkwaliteit.
Doel
Om voort te bouwen op deze veelbelovende initiële resultaten wordt de pilootsite nu verder ontwikkeld met steun van het Drooge Innovatie Fonds, zodat de mogelijkheden (en limieten) van deze toepassing verder in kaart gebracht kunnen worden.
Concrete aanpak
Het subirrigatiesysteem zal uitgebreid worden van 2 naar 4 hectare, zodat op de pilootsite in totaal 4 blokken van telkens 1 hectare afzonderlijk aangestuurd kunnen worden. Doordat het systeem op alle punten uitgerust wordt met telemetrie, zal zowel de aansturing van het systeem als het uitlezen van de sensoren op het terrein vanop afstand kunnen plaatsvinden, zodat er dynamisch gereageerd kan worden op de actuele weerstomstandigheden.
Voor meer info zie ook:
- Een kort filmpje met toelichting van de pilootsite.
- Het flankerende IRP-project van de Vrije Universiteit Brussel.
Projectpartners: Bodemkundige Dienst van België
Financiering: Droogte Innovatie Fonds Provincie Limburg
Projectperiode: 1 januari 2025 – 31 december 2025